Grécka vláda ide tvrdými trestami bojovať s čiernou prácou

NETKY.SK • 14 September 2013, 17:57 • 2 min
Grécka vláda ide tvrdými trestami bojovať s čiernou prácou

ATÉNY - Od pondelka začne viac ako 1000 úradníkov denne po celej krajine realizovať kontroly.

slovakia

left justify in out

Grécka vláda chce tvrdými trestami bojovať proti čiernej práci. Zrušila tiež privilégiá štátnych zamestnancov, ako bola 6-dňová mimoriadna dovolenka za prácu s počítačom. Informovala o tom agentúra DPA.

Grécky minister práce Jannis Vrutsis pre tlačovú agentúru AMNA povedal, že firmám, ktoré načierno zamestnávajú ľudí, "tikajú hodinky". Od pondelka (16.9.) začne viac ako 1000 úradníkov denne po celej krajine realizovať kontroly.

Predtým minister pre reformy Kyriakos Mitsotakis oznámil, že ruší privilégium štátnych zamestnancov platné od roku 1989, podľa ktorého mali o 6 dní do roka viac dovolenky (každé dva mesiace jeden deň) tí, ktorí denne pracovali viac ako 5 hodín s počítačom. Odbory združujúce štátnych zamestnancov oznámili, že budú proti tomu protestovať.

Atény v uplynulých mesiacoch opakovane vyhladovali boj s čiernou prácou. Firmy, ktoré zamestnávajú ľudí načierno, dostanú za každý prípad pokutu vo výške 10.550 eur. Navyše podniky, ktoré porušia zákon opakovane, sa zavrú. Vrutsis v auguste vyhlásil, že čierna práca už "prekročila všetky prípustné medze".

V rámci kontrol ministerstva práce a najväčšej gréckej dôchodkovej poisťovne IKA sa zistilo, že takmer 40 % zamestnancov nie je poistených. Sociálna a zdravotná poisťovňa len v roku 2012 prišli približne o 6 miliárd eur.

Z dôvodu vysokej nezamestnanosti, ktorá dosiahla rekordných 27,9 %, je stále viac Grékov ochotných prijať akúkoľvek prácu. Predovšetkým na ostrovoch žijúcich z turizmu pracuje každý druhý zamestnanec bez toho, aby on alebo jeho zamestnávateľ platil sociálne a zdravotné odvody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies