Väčšina obyvateľov Slovenska by súhlasila s výstavbou veterných parkov v blízkosti ich bydliska

NETKY.SK • 18 Marec 2024, 15:55 • 2 min
Väčšina obyvateľov Slovenska by súhlasila s výstavbou veterných parkov v blízkosti ich bydliska

BRATISLAVA - Až 61% obyvateľov Slovenska by súhlasilo s výstavbou veterných parkov v blízkosti ich bydliska. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre NIKA na Úrade podpredsedu vlády vypracovala agentúra IPSOS.

slovakia

left justify in out

Za najväčšie benefity budovania veterných parkov občania považujú to, že elektrina vyrobená z veterných turbín neprodukuje žiadne emisie a pomáha tak bojovať proti zmene klímy, ale aj za energetickú sebestačnosť. Z prieskumu zároveň vyplýva, že až tri štvrtiny populácie (71%) už v minulosti o veterných parkoch počulo. Najčastejšie sa o tejto téme dozvedali z televízie. Myšlienka budovania veterných parkov sa páči až 70% obyvateľov a považujú ju za prínosnú.

„Nehovoríme do vetra – my ho chceme využiť. Preto aj plán obnovy ráta vo svojej novej zelenej kapitole REPowerEU s vytvorením pilotných oblastí vhodných na rozvoj veternej energie. Teší ma, že téma ľudí zaujíma: až 57% obyvateľov uvádza, že by sa o veternej energii chcelo dozvedieť viac. To je výborný štart pre opatrenia, ktoré nás v rámci plánu obnovy čakajú,“ uviedol podpredseda vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec.

Pre pilotné oblasti pre rozvoj veternej energie ráta plán obnovy s potenciálnym celkovým inštalovaným výkonom najmenej 300 MW. Vytvorenie týchto oblastí sa má uskutočniť do konca roka 2025. Zelená kapitola REPowerEU obsahuje rôzne reformy a investície v celkovej hodnote 403 miliónov eur, ktoré musia byť zrealizované do roku 2026.
 
Reprezentatívny prieskum agentúry IPSOS sa realizoval na vzorke 1020 respondentov v čase 9. až 26. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: Energia.sk / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies