Grécka polícia zatkla šéfa krajne pravicovej strany Zlatý úsvit

NETKY.SK • 28 September 2013, 13:35 • 2 min
Grécka polícia zatkla šéfa krajne pravicovej strany Zlatý úsvit

ATÉNY - Príčinou zadržania Michaloliakosa majú byť podľa agentúry AP obvinenia zo sformovania zločineckej organizácie.

slovakia

left justify in out

Grécka polícia dnes zatkla šéfa krajne pravicovej strany Zlatý úsvit Nikolaosa Michaloliakosa a ďalšieho člena strany obvinila zo spoluúčasti vraždy ľavicového aktivistu a hudobníka, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne policajné zdroje.

Polícia spolu s Michaloliakosom zatkla aj dvoch poslancov a ďalších desiatich členov krajne pravicovej strany pre obvinenia zo založenia zločineckej organizácie. Agentúra DPA píše až o dvoch desiatkach zatknutých členov a piatich poslancoch. Zadržaní by sa pred súdom, kde budú oficiálne obvinení, mali objaviť v priebehu tohto víkendu.

Zatýkanie prišlo niekoľko dní po vražde ľavicového aktivistu a hudobníka Pavlosa Fyssasa. Prípad vyvolal násilné pouličné protesty a zásahy proti politickému extrémizmu, píše Reuters.

Zlatý úsvit akúkoľvek účasť na vražde aktivistu poprel a Michaloliakos varoval, že ak zásahy voči strane neprestanú, stiahne svojich poslancov z parlamentu.           

Zlatý úsvit má v 300-člennom gréckom parlamente 18 poslancov. Ak by strana parlament opustila, mandáty by sa museli obsadiť doplnkovými voľbami v každom volebnom obvode, v ktorom mala zastúpenie. Agentúra AP pripomína, že prvýkrát od roku 1974 došlo v krajine k zatknutiu predsedu strany a úradujúcich členov parlamentu.

Grécky minister financií Janis Sturnanas odmietol dnes špekulácie o destabilizácii krajiny v súvislosti so zatýkaním. Minister to povedal po stretnutí premiéra Antonisa Samarasa s predstaviteľmi veriteľov z EÚ a Medzinárodného menového fondu, ktorých informoval o zatýkaní funkcionárov strany Zlatý úsvit.

Grécky minister spravodlivosti Christos Geraris dnes ubezpečil, že všetci zatknutí členovia Zlatého úsvitu môžu rátať so spravodlivým procesom, píše Reuters.

Grécki poslanci nestrácajú svoje politické práva ani mandáty až do chvíle, keď nad nimi súd vynesie konečný verdikt. Vláda v Aténach však navrhla zákon, ktorý by mohol zablokovať štátne dotácie Zlatému úsvitu v prípade, že polícia nájde spojitosť medzi stranou a vraždou Fyssasa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies