Gréci už poslali veriteľom svoj reformný plán

NETKY.SK • 24 Február 2015, 11:00 • 2 min
Gréci už poslali veriteľom svoj reformný plán

BRUSEL - Grécko predložilo plán reforiem, ktorými medzinárodní veritelia podmienili predĺženie záchranného programu pre vysoko zadlženú krajinu o ďalšie štyri mesiace.

slovakia

left justify in out

Európske inštitúcie a Medzinárodný menový fond (MMF) prijali zoznam reforiem okolo polnoci z pondelka na utorok, uviedol pre agentúru Reuters zdroj blízky Európskej komisii (EK). Plán je z pohľadu komisie "dostatočne komplexný", aby mohol poslúžiť ako "platný východiskový bod" pre úspešné zavŕšenie revízie, povedal zdroj. Zoznam podľa neho obsahuje silný záväzok bojovať s korupciou a daňovými únikmi.


Prijatie zoznamu v utorok potvrdila aj bruselská komisia prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter. Nemecko, ktoré je najväčším prispievateľom do dvoch záchranných programov pre Grécko v celkovom objeme 240 mld. eur, predtým uviedlo, že akékoľvek dodatočné plánované výdavky musia Atény kompenzovať úsporami alebo vyššími daňami.


Zoznam reforiem súvisiacich s predĺžením medzinárodného úverového programu pre Grécko mala tamojšia vláda predložiť euroskupine pôvodne v pondelok. Predstaviteľ vládneho kabinetu v Aténach príčinu omeškania nevysvetlil, uviedol však, že ministri financií členských štátov eurozóny s niekoľkohodinovým posunom súhlasili. Súčasťou zoznamu majú podľa neho byť opatrenia riešiace "humanitárnu krízu" v Grécku, regulujúce daňové nedoplatky a takzvané zlé pôžičky, ako aj exekúcie, pri ktorých dlžníci prichádzajú o príbytky. Ďalšími bodmi by mali byť štrukturálne reformy s cieľom bojovať proti daňovým únikom a korupcii, pašovaniu palív či prílišnej byrokracii.


Nemecký denník Bild predtým s odvolaním sa na grécke zdroje uviedol, že plánované reformy by mali do ekonomiky priniesť viac ako sedem miliárd eur. Atény dúfajú, že tieto prostriedky využijú v oblastiach, ktorých sa najvýraznejšie dotkli úsporné opatrenia. V prípade potvrdenia ministrami eurozóny budú môcť jednotlivé členské štáty ratifikovať dohodu o rozšírení úverového programu pre Grécko o štyri mesiace.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies