Slovenskí a českí lesníci zavŕšili projekt lesných ekosystémov

NETKY.SK • 26 Apríl 2022, 21:31 • 2 min
Slovenskí a českí lesníci zavŕšili projekt lesných ekosystémov

RAJECKÁ LESNÁ – Slovenskí a českí lesníci zavŕšili v Rajeckej Lesnej projekt Spoločne za predchádzanie zhoršovania stavu poškodených lesných ekosystémov, ktorý trval od marca 2020 do apríla 2022. TASR o tom informovala vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

slovakia

left justify in out

Doplnila, že hlavným cieľom projektu Lesov ČR a Lesov SR jezachovanie biodiverzity prihraničného územia. „Realizuje sa spoločnými opatreniami na predchádzanie zhoršovania stavu druhov a biotopov avykonaním vegetačných protieróznych opatrení. Horské časti moravsko-sliezskych Beskýd a Malej Fatry sú oblasti, v ktorých lesné ekosystémy vo veľkom rozsahu poškodzujú abiotickí a biotickí škodliví činitelia,“ uviedla Debnárová.

 

img

 

Aktivity partnerov boli zamerané na spoločné lesopestovné opatrenia naobnovu druhovo pestrých a stabilných lesných ekosystémov. „Tým sa zachová biodiverzita a zároveň sa zvýši pôdoochranná a rekreačná hodnota biotopov, čo má dosah na cieľové skupiny. Vykonaním opatrení na výmere viac ako 91 hektárov dochádza k ochrane pôdy azachovaniu biodiverzity pre budúce generácie,“ vysvetlila vedúca odboru komunikácie Lesov SR.

 

img

 

Účastníkom záverečnej terénnej exkurzie podľa nej predstavili výsledky projektu. „Hlavnou časťou bola ukážka nosných aktivít projektu priamo v teréne. Zamestnanci OZ Sever vybrali výmerou najväčšiu zasiahnutú plochu v rámci projektu v doline pri obci Kunerad. Kolegovia z lesnej správy Rajecké Teplice informovali účastníkov o všetkých vykonaných lesopestovných a ochranných opatreniach. Tiež načrtli očakávaný vývoj revitalizácie poškodených území, realizovaných v rámci projektu,“ priblížila Debnárová.

 

img

 

„Zvláštnosťou a zároveň značnou pridanou hodnotou takýchto projektov je fakt, že revitalizované lesné porasty budú plniť všetky ochranné a celospoločenské funkcie počas celej doby životnosti - 100 a viac rokov. Počas tejto doby bude zároveň živý projekt, vďaka ktorému sa ich podarilo obnoviť,“ dodala vedúca odboru komunikácie Lesov SR. Projekt Spoločne za predchádzanie zhoršovaniu stavu poškodených lesných ekosystémov sa realizuje v rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja v programe Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika.

 

Možno vás zaujme: Svetová verejnosť si dnes pripomína Deň Zeme



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies