Gröhling vyzýva ministra školstva, aby povolil spájanie odborov

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 14:46 • 2 min
Gröhling vyzýva ministra školstva, aby povolil spájanie odborov

BRATISLAVA - Poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Branislav Gröhling vyzýva ministra školstva Petra Plavčana, aby povolil školám spájanie odborov.

slovakia

left justify in out

Ako informuje poslanec za SaS, problém vznikol v novembri minulého roka, keď ministerstvo školstva na Rade vlády pre odborné vzdelávanie a prípravu upozornilo, že zriaďovatelia môžu školám povoliť spájanie len príbuzných odborov do spoločných tried. Následkom tohto opatrenia je podľa Gröhlinga likvidácia viacerých odborov v stredných odborných školách.


Gröhling upozorňuje, že všeobecné predmety majú žiaci spolu a na odborné sa delia podľa svojej špecializácie. Vyučovanie teda podľa neho uskutočňuje škola rovnako bez ohľadu na to, či spojí do jednej triedy dva odlišné odbory, napríklad cukrár a murár, alebo či spojí odbory príbuzné, napríklad cukrár a pekár. Poslanec za SaS pritom dodáva, že školy v súčasnosti plánujú rozdelenie tried na budúci školský rok a zriaďovatelia im neumožňujú vytvárať zmiešané triedy.


"Komunikoval som s viacerými strednými odbornými školami a mnohé z nich to poznačí. Doposiaľ vedeli efektívne fungovať so zmiešanými triedami. Niektoré odbory nemajú iný príbuzný odbor a nehlási sa na ne toľko uchádzačov, aby zaplnili celú triedu. Škola preto buď príde o týchto žiakov, alebo ich prehovorí na štúdium iného odboru. V tom prípade príde trh práce o absolventov tohto odboru, v najhoršom prípade niektoré odbory úplne zaniknú,“ varuje Gröhling.


Poslanec zároveň uvádza, že opatrenie výrazne postihne odbory, ktorých je na trhu práce nedostatok a na ktoré poskytuje štát motivačné štipendium. Tým je napríklad odbor geológia, geotechnika a environmentalistika.

 

"Geológia nemá žiaden príbuzný odbor, preto ak ju chce škola otvoriť, musí zaplniť celú triedu. Minimálny počet žiakov v tomto prípade musí byť 13. V tomto prípade je zákon absurdný. Geológia je nedostatkový odbor, ale trh práce nepotrebuje až 13 absolventov,“ upozorňuje Gröhling a dodáva, že podľa údajov Štátneho inštitútu odborného vzdelávania sú tento rok potrební dvaja absolventi geológie a v roku 2020, keby táto trieda skončila, sa majú na trhu práce uplatniť štyria absolventi. Škola však buď otvorí triedu s 13 žiakmi, ktorí sa na trhu neuplatnia, alebo neotvorí odbor vôbec.


Riešením by podľa Gröhlinga bola novela zákona, ktorá zruší povinnosť spájať len príbuzné odbory do spoločných tried. Podmienkou by pritom bolo, že škola spĺňa požiadavky materiálno-technického a personálneho vybavenia na výučbu daných odborov a zároveň, že jej absolventi sú uplatniteľní na trhu práce. Aj preto je podľa poslanca nutné monitorovať uplatniteľnosť absolventov škôl na trhu práce.


Gröhling tvrdí, že celoplošne by možno prospel vznik veľkých špecializovaných odborných škôl. "Toto je zrejme cieľom zákona, ale v súčasnosti zákon len školy postihuje. Potom však vystáva otázka financií, dochádzania do škôl či internátov. Nie som si istý, či by takéto riešenie peniaze ušetrilo,“ hovorí Gröhling s tým, že ministerstvo sa musí vrátiť k základnej otázke a to, čo chceme dosiahnuť. "Chceme, aby žiak dostal dobré vzdelanie, študoval, čo ho baví a uplatnil sa? Potom musíme školám umožniť vzdelávať a nie postihovať ich nezmyselným zákonom,“ uzatvára Gröhling.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies