Glváč: Sme pripravení pomôcť Francúzsku v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 17 November 2015, 15:07 • 2 min
Glváč: Sme pripravení pomôcť Francúzsku v boji proti terorizmu

BRATISLAVA/ BRUSEL - Slovenská republika je pripravená pomôcť Francúzsku v boji s terorizmom, tvrdia to najvyšší predstavitelia Ministerstva obrany (MO) SR - minister obrany Martin Glváč a štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

slovakia

left justify in out

Reagujú tak na dnešnú aktiváciu článku 42.7 zmluvy o Európskej únii (EÚ) ktorý sa týka poskytnutia vzájomnej, vrátane vojenskej pomoci. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa MO SR Martina Balleková. Francúzsko dnes v Bruseli na pôde Rady pre zahraničné veci EÚ na úrovni ministrov obrany zdôraznilo, že útok džihádistov v Paríži bol ozbrojeným útokom na Francúzsko a na celú úniu a rozhodlo sa požiadať členské štáty únie o mimoriadnu pomoc. "Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v tejto súvislosti historicky po prvýkrát požiadal o aktiváciu článku o vzájomnej, vrátane vojenskej pomoci, teda článku 42.7 Zmluvy o Európskej únii. Ten hovorí, že 'v prípade, že sa členský štát stane na svojom území obeťou ozbrojenej agresie, ostatné členské štáty sú povinné mu poskytnúť pomoc a podporu všetkými dostupnými prostriedkami'," informovala hovorkyňa rezortu obrany.


"Francúzsku sme vyjadrili solidaritu a sme pripravení zodpovedne v zmysle článku o vzájomnej pomoci preskúmať a reagovať na francúzske požiadavky ako prídu," cituje tlačová správa ministra obrany Martina Glváča. "Sme pripravení v rámci našich spôsobilostí pokračovať v boji proti terorizmu aj touto cestou. Musíme však počkať na konkrétne požiadavky, ako môžeme Francúzsku pomôcť v rámci boja proti takzvanému islamskému štátu," doplnil ministra štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.


Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini na zasadnutí vyzvala členské štáty Únie, aby ukázali jasnú jednotu a ponúkla zo strany EÚ koordináciu ich pomoci. Mogheriniová na rokovaní ministrov prečítala príslušný článok a zdôraznia, že na jeho aktiváciu sa formálne nevyžaduje žiadne rozhodnutie. V rámci NATO je pre aktiváciu článku 5 potrebný súhlas Severoatlantickej rady (NAC), ktorá je hlavným rozhodovacím orgánom aliancie. Článok 5 hovorí, že útok proti jednému alebo viacerým členom Aliancie sa považuje za útok proti všetkým jej členom.
Francúzsko po dnešnej aktivácii článku 42.7 zmluvy EÚ, ktorý sa týka poskytnutia vzájomnej vojenskej pomoci, uskutoční sériu bilaterálnych rokovaní s členskými štátmi EÚ o tom, ako konkrétne môžu Parížu pomôcť v boji proti medzinárodnému terorizmu.


Článok 42.7 zmluvy EÚ uvádza, že ostatné štáty únie majú "povinnosť poskytnúť pomoc a podporu" tej členskej krajine, ktorá sa stala obeťou útoku. Francúzsko chce toto znenie dosadiť po sérii koordinovaných útokov v Paríži v piatok 13. novembra. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian už avizoval, že Francúzsko osloví členské štáty únie na bilaterálne technické rokovania, kde by Paríž predniesol konkrétne požiadavky, akými spôsobilosťami a možnosťami konkrétny štát môže Francúzom pomôcť v ich boji s Islamským štátom (ISIS) v Sýrii a Iraku. Francúzsky minister obrany zároveň pripomenul, že niektoré krajiny EÚ už francúzskej strane v boji proti teroristom pomáhajú.


K žiadosti o aktiváciu článku 42.7 dochádza prvý raz v histórii EÚ. To podľa nemenovaných diplomatov EÚ predstavuje isté riziko, že článok 42.7 nikdy nebol odskúšaný, a je možné, že sa nenaplnia vysoké očakávania z jeho nastavenia. Mogheriniová aj napriek tomu, že ide o historicky prvé opatrenie tohto druhu, vyzvala všetky členské štáty, aby konali zodpovedne a aby EÚ ukázala jasnú jednotu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies