Glváč chce do mesiaca medzinárodnú súťaž na nové radary

NETKY.SK • 3 December 2014, 13:37 • 2 min
Glváč chce do mesiaca medzinárodnú súťaž na nové radary

BRATISLAVA - Slovensko chce nakúpiť nové radary. Ministerstvo obrany plánuje do mesiaca vypísať medzinárodnú súťaž.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní vlády o tom dnes informoval minister obrany Martin Glváč. Slovensko si pre sankcie nemôže zadovážiť náhradné diely na radary od ruského výrobcu Almaz Antey a predlžovať ich životnosť.
     

"V krátkom čase, ja si myslím do mesiaca, bude vypísané výberové konanie na dodávku radarov," uviedol Glváč. Ako dodal, v súčasnosti potrebuje armáda dva veľké radary. Súčasnej technike chcel rezort obrany predlžovať životnosť do roku 2020.
     

Podľa Glváča je stále v hre aj nákup už používaných radarov. "Je aj taká možnosť, že ak by bola zaujímavá ponuka a bolo by to kompatibilné s tým, čo máme alebo s tými podmienkami, ktoré majú ozbrojené sily. Samozrejme dôležitý bude cenový efekt," zdôraznil šéf rezortu obrany.
     

Koncová cena za radary bude podľa neho známa až po súťaži. "Rátame, že plus mínus vieme, že veľký radar sa pohybuje okolo 20 miliónov eur, ale samozrejme cena nám vyjde z výberového konania," dodal Glváč.
     

Podľa opozičného poslanca Martina Fedora (nezaradený) by vláda mala hľadať také možnosti modernizácie radarov, aby nemusela celú modernizáciu platiť zo štátneho rozpočtu. Poukázal, že v minulosti v Českej republike, Poľsku aj v Maďarsku došlo k tomu, že akvizície podobnej techniky boli zabezpečované cez jednu z agentúr NATO.
     

Poslanec priznáva, že odvtedy sa situácia zmenila a Aliancia nechcela preplácať projekty takéhoto typu. Rovnako sa však podľa Fedora zmenila aj bezpečnostná situácia. "Keďže hrozí, že kvôli sankčnému zoznamu ruských firiem nemožno modernizovať dosluhujúce radary, vypadne krytie dôležitého vzdušného priestoru na východnej hranici NATO. A to sa už týka celej Aliancie," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Fedor.
     

Glváč pripustil, že o financovaní nákupu radarov budú rokovať s NATO. "Budeme sa snažiť aj o nejakú možnosť financovania alebo refinancovania z rôznych fondov NATO, aby nám Severoatlantická aliancia buď pomohla alebo nejakým spôsobom prispela na takúto techniku," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies