Globálny dopyt po rope podľa IEA v najbližších piatich rokoch stúpne o 7 %

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 16:44 • 2 min
Globálny dopyt po rope podľa IEA v najbližších piatich rokoch stúpne o 7 %

PARÍŽ - Globálny dopyt po rope podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) do roku 2023 posilní o približne sedem percent na 104,7 mil. barelov denne.

slovakia

left justify in out

Až 80 percent z prírastku dopytu pritom podľa IEA uspokojí zvyšujúca sa ťažba ropy v USA. Agentúra to uviedla vo svojej výročnej správe o trhu s ropou, ktorú zverejnila v pondelok. Najvýraznejší rast produkcie ropy IEA v najbližších piatich rokoch očakáva v amerických štátoch Texas a Nové Mexiko. Ťažba v tejto oblasti sa podľa nej do roku 2023 zdvojnásobí.

Hoci USA budú podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku zohrávať v raste produkcie najväčšiu rolu, zároveň predpokladá, že Kanada, Brazília a Nórsko budú ťažiť dostatok ropy na to, aby v najbližších piatich rokoch pokryli zvyšnú časť prírastu dopytu. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) podľa prognózy agentúry zvýši svoju produkčnú kapacitu do roku 2023 iba mierne. Dôvodom bude prudký pokles ťažby vo Venezuele.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies