Globálne zhromaždenie o životnom prostredí vyzýva na prijatie opatrení proti planetárnym rizikám

NETKY.SK • 27 Február 2024, 13:36 • 2 min
Globálne zhromaždenie o životnom prostredí vyzýva na prijatie opatrení proti planetárnym rizikám

NAIROBI - Šieste zasadnutie Environmentálneho zhromaždenia Organizácie Spojených národov (UNEA-6) sa v pondelok začalo v Nairobi, hlavnom meste Kene, pričom delegáti obnovili svoju výzvu na silný multilateralizmus na pomoc pri opatreniach proti hrozbám pre zdravie planéty.

slovakia

left justify in out

UNEA-6, ktoré trvá od pondelka do piatku, sa zúčastňuje viac ako 4000 delegátov zo 182 členských štátov vrátane ministrov, zástupcov multilaterálnych inštitúcií, priemyslu, občianskej spoločnosti a akademickej obce.

Environmentálne zhromaždenie Organizácie Spojených národov, ktoré sa koná každé dva roky od roku 2014, je najvyšším rozhodovacím orgánom na svete o životnom prostredí a ročník 2024 sa bude konať v rámci témy „účinné, inkluzívne a udržateľné multilaterálne opatrenia na boj proti zmene klímy, strate biodiverzity a znečistenia“.

Soipan Tuya, tajomník kenského kabinetu pre životné prostredie, zmenu klímy a lesníctvo, uviedol, že UNEA-6 ponúka platformu na vloženie vitality do multilateralizmu, posilnenie opatrení proti naliehavým ekologickým hrozbám, ako je klimatická kríza, strata biotopov a plastový odpad. "Toto zhromaždenie opätovne potvrdzuje potrebu urýchlených opatrení na ukončenie plastového znečistenia, biodiverzity a straty zelene, keďže sa usilujeme o zelený rast, ktorý je inkluzívny a udržateľný," povedal Tuya.

Medzi hlavné udalosti naplánované na päťdňové globálne environmentálne zhromaždenie patrí fórum vedecko-obchodnej politiky, Deň mnohostranných environmentálnych dohôd a segment na vysokej úrovni zahŕňajúci hlavy štátov a vlád.

Očakáva sa tiež, že zhromaždenie prerokuje 20 rezolúcií zameraných na kritické nerasty, znečistenie ovzdušia, slnečné žiarenie, bezpečnosť vody, správu oceánov a reformu medzinárodného finančného systému.

Leila Benaliová, predsedníčka UNEA-6 a ministerka pre energetickú transformáciu a trvalo udržateľný rozvoj Maroka, vyzvala na vernosť multilateralizmu s cieľom pomôcť pri riešení planetárnych rizík tvárou v tvár geopolitickému napätiu a globálnemu hospodárskemu spomaleniu. Podľa Benaliovej je proces založený na konsenze nevyhnutný na zastavenie otepľovania atmosféry a vymierania druhov, ktoré podporujú chudobu a nerovnosť.

Benaliová zdôraznila potrebu implementovať rezolúcie prijaté na predchádzajúcich piatich environmentálnych zhromaždeniach OSN s cieľom pomôcť zabezpečiť mierovú, zelenú a odolnú budúcnosť pre planétu a jej obyvateľov.

Inger Andersenová, výkonná riaditeľka UNEP, poznamenala, že viaceré planetárne krízy vrhajú temný tieň na bezpečnosť, prosperitu a stabilitu národov, čo si vyžaduje opatrenia od širokého spektra zainteresovaných strán vrátane vlád, podnikov, občianskej spoločnosti, žien, mládeže a domorodých obyvateľov. Pri vyjadrení viery v multilaterálne environmentálne zmluvy Andersenová povedala, že ich presadzovanie bude kľúčom k dosiahnutiu klimatickej spravodlivosti, udržateľného rozvoja a rovnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Han Xu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies