George Lucas hľadá nové miesto pre múzeum Hviezdnych vojen

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 10:15 • 2 min
George Lucas hľadá nové miesto pre múzeum Hviezdnych vojen

LOS ANGELES - Americký filmár George Lucas hľadá nové miesto pre plánované múzeum Hviezdnych vojen, ktoré chcel pôvodne vybudovať v Chicagu.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informovala jeho manželka Mellody Hobson. Rozhodnutie nasledovalo po neúspešnom rokovaní mesta s neziskovou organizáciou Friends of the Parks o alternatívnom umiestnení projektu, ktorý mal pôvodne stáť v blízkosti štadiónu Soldier Field na brehu Michiganského jazera. Zástupcovia organizácie v roku 2014 podali žalobu, aby výstavbu múzea zastavili a stiahli ju po tom, ako primátor mesta Rahm Emanuel navrhol nové riešenie. S tým však pre blízkosť k jazeru znova nesúhlasili.


"S odmietaním prijať mimoriadne verejné výhody, ktoré múzeum ponúka, Friends of the Parks ukázali, že nie sú priateľmi Chicaga. Momentálne sa vážne usilujeme o miesto mimo Chicaga," uviedla Hobson v stanovisku. Plánované múzeum by malo vystavovať Lucasovu kolekciu malieb, ilustrácií a digitálneho umenia súvisiaceho s populárnou vesmírnou ságou, ktorú v roku 1977 odštartoval epizódou s podtitulom Nová nádej.


Režisér, producent a scenárista George Lucas sa preslávil ako tvorca spomínaných Hviezdnych vojen. Hoci počas svojej kariéry režíroval len šesť celovečerných filmov, patrí k najuznávanejším a najlepšie zarábajúcim osobnostiam vo filmovom priemysle. V roku 1971 založil spoločnosť Lucasfilm, ktorá sa stala priekopníkom v mnohých oblastiach. Vznikli pod ňou napríklad firmy Industrial Light & Magic, Skywalker Sound či LucasArts, ktoré sa stali lídrami vo vytváraní nových technológií v oblasti vizuálnych efektov, zvuku a počítačových animácií. Okrem Hviezdnych vojen vznikla v produkcii Lucasfilmu napríklad aj úspešná filmová séria o Indianovi Jonesovi. Túto populárnu postavu vytvoril práve Lucas spolu so svojím priateľom Stevenom Spielbergom ako poctu akčným hviezdam seriálov z 30. rokov 20. storočia. Vlani v decembri mu Kennedyho centrum vo Washingtone udelilo prestížne ocenenie za celoživotný prínos americkej kultúre.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies