Prečo si podľa trénera Benedika Marek Hamšík občas asi horko poplače?

NETKY.SK • 3 August 2020, 16:0 • 2 min
Prečo si podľa trénera Benedika Marek Hamšík občas asi horko poplače?

V banskobystrickej Dukle pôsobil ako hráč i tréner. Bol aj lodivodom slovenskej a československej mládeže a viedol i Slovensko U20. Vyskúšal si dokonca trénovanie v slávnom škótskom klube Celtic Glasgow a pôsobil aj ako šéftréner športovej školy Jozefa Vengloša. Rozprávali sme sa s trénerom Petrom Benedikom – najmä o Škriniarovi a Hamšíkovi.

slovakia

left justify in out

 

Pán Benedik, okolo Milana Škriniara je teraz šum, že by mal prestúpiť. Čo si vy myslíte, mal by odísť z Interu Miláno?

Tak určite je to veľká výzva, veľká ponuka, takže také ponuky sa určite neodmietajú. A ja si myslím, či je to do Manchesteru alebo do Paríža Saint Germain či hociktoré anglické kluby, počul som tuším West Ham United, ktorých niekedy trénoval aj Luděk Mikloško, môj veľmi dobrý kamarát. Takže ja by som to určite ako hráč bral. Je to také zviditeľnenie aj pre neho a jednak príde do inej futbalovej školy, lebo určite anglický a taliansky futbal sú na inej úrovni. Keby išiel do španielskej ligy, tak sa opäť hrá úplne iný systém, technickí hráči, vybrúsená technika, originálne veci. Ale je to na ňom. Je relatívne mladý chlapec, takže nech skúsi a určite by to bola aj pomoc pre reprezentáciu.

 

img

 

Boli ste pri ňom blízko.

Ja Milana Škriniara poznám veľmi dobre. Pretože ako 14-ročný chlapec na Venglošovom pohári, ktorý organizujem v Banskej Bystrici, bol na jednom ročníku, keď mal 14 rokov. Hral za výber Stredoslovenského kraja a dovtedy si ho nikto nevšímal. Ale jeho budúcnosť vidím v tom, že jeho rast môže byť len ďaleko, lebo oveľa väčších hráčov, ktorí sú tam v tých ligách, tak aj on môže v tých ligách vyrásť a tým pádom môže pomôcť aj reprezentácii.

 

img

 

Možno už aj takticky to tak vyzerá, že sa chystá prestup, lebo už ani nezvykne hrávať. Asi sa to tam už pripravuje.

Tak určite, lebo tieto západné kluby majú 30 aj 35 hráčov, všetko sú pod profi-zmluvami. Niečo to signalizuje, že si už niečo skúšajú, a on už samozrejme tiež vidí, že už asi skončil. Ale je to na ňom. On sa musí rozhodnúť. Samozrejme, sú v tom agenti, oni rozhodujú, ale on dáva podpis, on dáva súhlas ako prvý, tak určite sa rozhodne správne a budeme spokojní všetci na Slovensku.

 

Ešte tak spätne, ako hodnotíte odchod Hamšíka do čínskej ligy?

Určite to Marek musel sám zhodnotiť, či je to dobré, alebo zlé. Určite z veľkého futbalu odišiel, lebo hral v špičkovom európskom klube v Neapole a musela to byť veľká ponuka, v prvom rade finančná, ktorá rozhodla, že išiel tam. Takže to bolo v prvom rade na ňom, on sa tak rozhodol. Určite zisťuje, že už trochu padá ten jeho zenit výkonnosti, veď roky sa nedajú zastaviť. A tým pádom stráca hlavne na rýchlosti, lebo v prvom rade rýchlosť odíde, tá vytrvalosť ešte niekde zostane, ale tie osobné súboje, tá technika, tá myšlienka, tá kopacia technika, to zostáva. Ale asi sa rozhodol a on musel vedieť, či urobil dobre, alebo zle. Takže v každom prípade je to tiež veľká skúsenosť.

 

img

 

Čína ho veľmi lákala.

Lebo hrať v Číne, tam je veľký boom vo futbale. Ten ide, oni majú aj veľké finančné prostriedky, majú špičkovú infraštruktúru, tam sa to buduje, tam sa to zveľaďuje. Čínsky futbal ide výraznými krokmi vpred. Takže tam sa určite aj tvrdo trénuje, nie je to nejaká ulievareň, je to tvrdá drina, takže tam trochu si možno aj niekedy poplače. Pretože v iných kluboch sú predsa aj nejaké úľavy pre takých hráčov, čo majú nad tridsiatku, ale tak s tým sa Marek musí popasovať. Má bohaté skúsenosti, ktoré určite vie využiť a zúročiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona