George Bush: Stojím si za sledovacími programami

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 06:21 • 2 min
George Bush: Stojím si za sledovacími programami

WASHINGTON - Bývalý americký prezident George W. Bush v pondelok obhajoval tajné americké programy celosvetového sledovania komunikácie, ktoré tajné služby USA zaviedli počas jeho vlády.

slovakia

left justify in out

Predchodca Baracka Obamu v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN potvrdil, že programy boli reakciou na ohrozenie krajiny po útokoch z 11. septembra. Nepopulárny exšéf Bieleho domu však tvrdí, že si za svojim rozhodnutím stojí a Obamova administratíva sa podľa jeho slov s únikom informácií prostredníctvom Edwarda Snowdena vyrovná. Bývalý spolupracovník tajných služieb však podľa republikána bezpochyby poškodil krajinu a jej bezpečnosť.

"Programy som zaviedol v záujme ochrany krajiny so zárukou, že osobné slobody budú garantované. Každopádne, dejiny posúdia moje rozhodnutie. Už sa toho nedožijem, pretože objektívne zhodnotenie bude určitý čas trvať. Som s tým však vyrovnaný. Urobil som, čo som urobil. Viem, aká bola vtedy atmosféra," povedal Bush počas humanitárnej misie v Zambii, odkiaľ sa presunie do Tanzánie, kde sa v utorok stretne so svojim nástupcom. Obaja si spoločne uctia pamiatku obetí útoku na americké veľvyslanectvo v Dar es Salaam spred 15 rokov. 

Obama, ktorý v Tanzánii končí svoje africké turné, v pondelok na margo prevalenia škandálu s odpočúvaním diplomatov EÚ a jej členských štátov potvrdil plnú spoluprácu Washingtonu s Bruselom. Podľa neho sa však tajné služby vždy budú chcieť dozvedieť oficiálne nezverejňované informácie v záujme lepšieho pochopenia sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies