Geniálny fyzik, ktorý prekonal svoju chorobu. Stephen Hawking predstavil taje vesmíru ľuďom, v škole mu to však spočiatku nešlo

NETKY.SK • 30 Január 2024, 19:00 • 2 min
Geniálny fyzik, ktorý prekonal svoju chorobu. Stephen Hawking predstavil taje vesmíru ľuďom, v škole mu to však spočiatku nešlo

V roku 1974 Stephen Hawking šokoval vedecký svet, keď predpovedal, že čierne diery vydávajú žiarenie, ktoré je po ňom pomenované ako Hawkingovo žiarenie. Tento objav spájal princípy kvantovej mechaniky a relativity, ktoré sa zdali byť nezlučiteľné.

slovakia

left justify in out

Stephen Hawking bol britský teoretický fyzik, kozmológ a autor, ktorý sa preslávil svojimi teóriami o čiernych dierach, veľkom tresku a kvantovej gravitácii. Jeho kniha Krátka história času sa stala celosvetovým bestsellerom a zaujímavo vysvetlila základné otázky vesmíru.

Napriek tomu, že trpel nevyliečiteľnou degeneratívnou chorobou, ktorá ho postupne ochromila a zbavila reči, Hawking pokračoval vo svojej práci a stal sa jedným z najvplyvnejších a najobdivovanejších vedcov v histórii.

Rodina intelektuálov

Stephen Hawking sa narodil 8. januára 1942 v Oxforde, Anglicko. Jeho rodičia boli intelektuáli, ktorí sa zaujímali o matematiku, fyziku a medicínu. Hawking bol od detstva zvedavý a talentovaný, ale nie veľmi šikovný v škole. Zaujímal sa hlavne o kozmológiu a vesmír.

Keď mal 17 rokov, získal štipendium na štúdium fyziky na University College v Oxforde. Tam sa zoznámil s Jane Wildeovou, ktorá sa stala jeho prvou manželkou.

Po ukončení bakalárskeho štúdia v roku 1962 sa Hawking presťahoval do Cambridgeu, kde začal doktorandské štúdium pod vedením Dennisa Sciama. V tom istom roku sa u neho začali prejavovať prvé príznaky amyotrofickej laterálnej sklerózy, nevyliečiteľnej choroby, ktorá postihuje nervové bunky a svaly.

Lekári mu dali len dva roky života. Hawking sa zhroutil pod tlakom a depresiou, ale neskôr našiel novú motiváciu v práci a láske. V roku 1965 sa oženil s Jane a dokončil svoju dizertačnú prácu s názvom Vlastnosti expandujúcich vesmírov.

Objavy a knihy

Hawking sa stal popredným odborníkom na oblasť všeobecnej relativity a čiernych dier. V roku 1971 navrhol existenciu tzv. mini čiernych dier, ktoré vznikli pri veľkom tresku a majú obrovskú hmotnosť, ale veľmi malú veľkosť.

V roku 1974 šokoval vedecký svet, keď predpovedal, že čierne diery vydávajú žiarenie, ktoré je po ňom pomenované ako Hawkingovo žiarenie. Tento objav spájal princípy kvantovej mechaniky a relativity, ktoré sa zdali byť nezlučiteľné. V roku 1983 spolu s Jamesom Hartlem navrhol model vesmíru bez hraníc, ktorý popisoval jeho stav pred veľkým treskom.

Hawking sa tiež venoval popularizácii vedy a písaniu kníh pre širokú verejnosť. V roku 1988 vydal svoju najznámejšiu knihu Krátka história času, v ktorej vysvetľoval zložité koncepcie ako veľký tresk, čierne diery, časopriestor a strunová teória. Kniha sa stala medzinárodným fenoménom a predala sa v 10 miliónoch kópií. Neskôr napísal ďalšie knihy, ako napríklad Vesmír v orechovej škrupine, Veľký dizajn a Stručnejšia história času.

Prínos pre vedu

Hawkingov prínos pre vedu a spoločnosť bol obrovský. Jeho teórie a knihy pomohli rozšíriť naše pochopenie vesmíru a jeho záhad. Jeho životný príbeh bol príkladom odvahy, vytrvalosti a humoru. Jeho hlas a obraz sa stali ikonickými a boli často používané v médiách, kultúre a umení.

Hawking sa zúčastnil na mnohých televíznych a filmových projektoch, ako napríklad seriáloch Star Trek, The Simpsons, The Big Bang Theory a filmoch The Theory of Everything, Hawking a Genius. Hawking tiež podporoval mnohé humanitárne a vedecké iniciatívy, ako napríklad Breakthrough Starshot, Breakthrough Listen, Breakthrough Message a Stephen Hawking Foundation.

Hawking bol jedným z najslávnejších a najrešpektovanejších vedcov v histórii. Jeho objavy ovplyvnili mnohých ďalších fyzikov a kozmológov, ako napríklad Roger Penrose, Kip Thorne, Leonard Susskind, Juan Maldacena, Lisa Randall a Sean Carroll.

Život s chorobou

Hawkingova choroba sa postupne zhoršovala a v roku 1985 musel podstúpiť tracheotómiu, ktorá mu zabránila hovoriť. Používal špeciálny počítačový systém, ktorý mu umožňoval komunikovať pomocou syntetického hlasu.

Napriek svojmu zdravotnému stavu Hawking pokračoval vo svojej vedeckej a verejnej činnosti. V roku 1989 bol vymenovaný za rytiera a v roku 2009 dostal Prezidentskú medailu slobody od Baracka Obamu.

Získal mnoho ďalších ocenení, ako napríklad Copleyho medailu, Wolfovu cenu, Diracovu medailu a Breakthrough Prize in Fundamental Physics.

Hawking sa rozviedol s Jane v roku 1995 a oženil sa s Elaine Masonovou, ktorá bola jeho opatrovateľkou. Toto manželstvo tiež skončilo rozvodom v roku 2007. Hawking mal troch deti, Roberta, Lucy a Tima, a tri vnúčatá.

Zomrel 14. marca 2018 v Cambridgeu vo veku 76 rokov. Jeho popol bol uložený v Westminsterskom opátstve medzi hrobmi Isaaca Newtona a Charlesa Darwina.

Stephen Hawking bol geniálny fyzik, ktorý prekonal svoju chorobu a inšpiroval milióny ľudí svojimi objavami, knihami a humorom. Jeho odkaz bude žiť ďalej v histórii vedy a kultúry.

Zdroje:

www.britannica.com/biography/Stephen-Hawking

www.timesnownews.com/technology-science/explainers/6-most-important-discoveries-made-by-stephen-hawking-article-106917662

www.space.com/15923-stephen-hawking.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: People
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies