Medvede sa objavujú v blízkosti ľudských obydlí z viacerých dôvodov

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 06:13 • 2 min
Medvede sa objavujú v blízkosti ľudských obydlí z viacerých dôvodov

BRATISLAVA - Medvede hnedé na Slovensku v žiadnom prípade premnožené nie sú. Uviedla to zoologička Tatranského národného parku (TANAP) Erika Feriancová.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s prípadmi stretov človeka s medveďom, ku ktorým dochádza čoraz častejšie v okolí miest a obcí, sa v spoločnosti diskutuje aj o tom, či populácia medveďov na Slovensku nie je príliš veľká. Podľa Eriky Feriancovej však v prípade medveďa hnedého nemôže byť v žiadnom prípade reč o premnožení. Zoologička pôsobiaca priamo v oblasti najčastejšieho výskytu medveďov vidí problém hlavne v nezodpovednom správaní ľudí.

 

img


"Veľkosť populácie akéhokoľvek druhu stúpa, pokiaľ mu to zdroje v území dovoľujú. Premnoženie nastáva, keď veľkosť populácie presiahne vhodné či dostupné zdroje a priestor. Nič podobné sa pri medvedej populácii na Slovensku neudialo," povedala Feriancová.

 

Premnoženie medveďov nenastalo napriek tomu, že ľudia svojou činnosťou množstvo zdrojov potrebných pre medveďa hnedého neustále navyšujú, napríklad pestovaním vysokoenergetických potravín, ako je kukurica či repka olejná. Podľa zoologičky sú tieto potraviny často pestované tesne za hranicou národných parkov, v ktorých sa medvede vyskytujú.

 

img

 

Keď sa k tomu pridajú nezabezpečené kontajnerové stojiská či prikrmovanie medveďov ľuďmi, majú tieto zvery dostatok zdrojov potravy. Ten jedincom medveďov dovoľuje vzájomne sa tolerovať bez nutnosti bojovať o potravinové zdroje. Spojená je s tým aj menšia reprodukcia mláďat než v minulosti, pretože medvede samce, vplyvom väčšieho množstva potravy, potláčajú svoje prirodzené pudy. 

 

Feriancová za veľmi dôležitý aspekt považuje aj zmenu charakteru lesných porastov, ktoré sú po veterných kalamitách a ťažbe dreva oklieštené, čo vedie k strate vhodných biotopov pre medveďa. Ten preto následne vyhľadáva nové lokality, ktoré sú častokrát bližšie k ľudským obydliam.

 

img

 

Rovnako podstatnú úlohu pri stretoch človeka s medveďom hrá zvyšujúci sa počet návštevníkov vo vysokohorskom prostredí, kde medvede hľadajú pokojné miesta na oddych bez prítomnosti človeka.

 

Počas práce v teréne sa ochranári v TANAPe veľmi často stretávajú s nezabezpečenými kontajnerovými stojiskami či úmyselným prikrmovaním medveďov. Výnimkou nie je ani úmyselné ponechávanie potravín ako ovocie, zelenina či pečivo pod oknami ubytovacích zariadení na prilákanie medveďa za účelom jeho fotografovania.


Zoologička dodáva, že z hľadiska genetickej variability má v súčasnosti medveď hnedý na Slovensku ideálnu početnosť. Pre minimalizovanie počtu jeho stretov s človekom bude podľa nej dôležité, aby kompetentní našli na medzirezortnej úrovni riešenie, aby medvede obývali hlavne svoje prirodzené biotopy a prestali zachádzať do intravilánov miest a obcí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies