Gemerský folklórny festival v Rejdovej prinesie dvory s remeslami i nové javisko

NETKY.SK • 15 August 2023, 18:00 • 2 min
Gemerský folklórny festival v Rejdovej prinesie dvory s remeslami i nové javisko

REJDOVÁ - V druhej polovici augusta sa obec Rejdová v okrese Rožňava stane opäť dejiskom Gemerského folklórneho festivalu. Okrem hudobných a tanečných vystúpení prinesie 49. ročník podujatia i prezentáciu tradičných ľudových remesiel či výstavu krojovaných bábik, tohtoročnou novinkou festivalu bude malé javisko s interaktívnym programom pre deti. Informoval o tom Róbert Šimko z Gemerského osvetového strediska (GOS), ktoré podujatie organizuje.

slovakia

left justify in out

Gemerský folklórny festival v Rejdovej sa uskutoční od 24. do 26. augusta a okrem vystúpení prinesie i bohatý sprievodný program. Už v prvý deň podujatia sa na tamojšej fare uskutoční otvorenie výstavy takmer 60 krojovaných bábik. Pripravená je tiež prezentácia starostlivosti o tradičný ľudový odev a workshop, na ktorom si budú môcť dievčatá vyskúšať kroje či nechať si zapletať vrkoče tradičnými spôsobmi. Súčasťou festivalu budú aj rejdovské dvory, na ktorých sa predstavia ľudoví remeselníci združení v krajskom Remeselníckom inkubátore RINK i majstri zo širšieho regiónu a zahraničia.

 

Návštevníci podujatia budú môcť absolvovať aj prehliadku národnej kultúrnej pamiatky, Drevenice u Jana Andri Kriščaka z roku 1851, ktorá je od tohto roku vo vlastníctve Košického samosprávneho kraja (KSK). Trojdňový festival v Rejdovej prinesie bohatý folklórny program za účasti slovenských i zahraničných umelcov. Tohtoročnou novinkou podujatia bude malé javisko s názvom Scénička na posecke, ktoré interaktívnym programom či spoznávaním hudobných nástrojov oživí priestor pri Poľovníckom dvore.

"Myslíme aj na tých najmenších, preto sme im vytvorili niekoľko oddychových a hracích zón. Vlastne, ako to bolo kedysi v Rejdovej na posecke, na mieste, kde sa mohli usadiť, poklebetiť, zajesť si miestne dobroty a zažiť atmosféru tradičného jarmoku. Samozrejme, chceme ich aj motivovať na spoznávanie ľudových tradícií," uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná.

 

Gemerský folklórny festival patrí k najstarším folklórnym podujatiam v Košickom kraji i na Slovensku. Každoročne ho organizuje GOS a obec Rejdová. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, podujatie je spolufinancované i z dotačného programu KSK Terra Incognita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Obec Rejdová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies