Gazprom: Európe budeme ďalej dodávať plyn, za výpadky bude zodpovedná Ukrajina

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 13:32 • 2 min
Gazprom: Európe budeme ďalej dodávať plyn, za výpadky bude zodpovedná Ukrajina

MOSKVA - Gazprom ubezpečil európskych zákazníkov, že im bude naďalej dodávať plyn.

slovakia

left justify in out

Ruský koncern predtým varoval, že zastaví dodávky komodity Ukrajine, ktorá je tranzitnou krajinou, ak Kyjev vopred nezaplatí za júnové dodávky. Informovala o tom agentúra Reuters.
      

Akékoľvek obmedzenie dodávok bude chybou na ukrajinskej strane, povedal šéf Gazpromu Alexej Miller v ruskej televízii. Moskva už v minulosti pri prerušení dodávok do Európy z dôvodu cenového sporu obvinila Ukrajinu z krádeže plynu.
      

Rusko varovalo, že zastaví dodávky plynu Ukrajine, ak Kyjev do 2. júna nezaplatí 1,66 miliardy USD (1,21 miliardy eur) za júnové dodávky. To vzbudilo obavy, že to môže mať negatívny vplyv na transport plynu do Európy.
      

"Gazprom dodá Ukrajine presne toľko plynu, koľko si zaplatí, a na ruskú hranicu s Ukrajinou budeme posielať toľko plynu, koľko sa má dostať do Európy a koľko má Ukrajina prepraviť," povedal Miller v rozhovore pre televíziu Rossija 24. "V prípade odobratia plynu za to budú zodpovední naši ukrajinskí partneri. Avšak Gazprom zo svojej strany urobí všetko pre to, aby zabezpečil, že naši európski zákazníci nebudú mať problémy."
      

Gazprom v piatok (16. 5.) uviedol, že export do Európy cez Ukrajinu zostáva stabilný. Predchádzajúce spory medzi Moskvou a Kyjevom o cenu plynu, spôsobili obmedzenie dodávok do Európy, ktorá pokrýva plynom z Ruska asi tretinu svojej spotreby.
      

Ukrajina, ktorá dlhuje Rusku 3,5 miliardy USD za minulé dodávky plynu, chce zmeniť podmienky kontraktu z roku 2009 týkajúceho sa dodávok komodity. Kontrakt stanovuje objem, ktorý musí Kyjev odobrať, ak keby jeho potreby boli nižšie. Navyše musí platiť vysokú cenu 485 USD za 1000 metrov kubických (m3).
      

Ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok vyhlásil, že Moskva je ochotná rokovať s Kyjevom o znížení ceny plynu, ak zaplatí 2,2 miliardy USD, ktoré Gazpromu dlhoval za dodávky k 1. aprílu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies