VIDEO Gaštanové variácie

NETKY.SK • 17 Október 2016, 09:00 • 2 min
VIDEO Gaštanové variácie

BRATISLAVA - – Gaštany sú chutným jesenným plodom. Ich použitie je veľmi široké. Dajú sa variť, piecť, alebo z nich pripraviť chutnú špecialitu.

slovakia

left justify in out

Na dnes sme pre Vás pripravili:

Gaštanové pyré

 

Suroviny:

1 kg jedlých gaštanov, 1 liter mlieka, 1 vanilkový cukor,  rum, 1 ČL masla,

 

Príprava:

Gaštany nakrojíme a varíme vo vode asi 30 minút. Ešte teplé ich očistíme, vložíme do hrnca s mliekom a varíme pokiaľ sa skoro všetko mlieko nevyvarí. Rozmixujeme na jemnú kašu, pridáme kúsok masla, vanilkový cukor a na dochutenie trošku rumu. Necháme v chladničke dobre vychladnúť. Na hrubom strúhadle nastrúhame na taniere, ozdobíme šľahačkou a posypeme strúhanou čokoládou.

 

img

 

Čas prípravy: 120 minút

 

 

UTOROK 18.10.2016

Gaštanovo hríbová polievka

 

Suroviny pre 4 osoby:

200 g uvarených gaštanov, 500 g hríbov (podľa sezóny), 1 dcl červeného vína, 1 cibuľu, 1 smotanu na varenie, 1 PL masla, soľ, mleté čierne korenie čerstvá pažítka, olej,

 

Príprava:

Očistenú nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme víno a povaríme. Potom pridáme očistené gaštany, nakrájané hríby, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a uvaríme do mäkka. Ak nemáte vývar, stačí zaliať vodou a pridať bujón. Rozmixujeme do hladka, prilejeme smotanu a spolu povaríme. Podávame posypané pažítkou.

 

img

 

Čas prípravy: 90 minút

 

 

STREDA 19.10.2016 

Kačacie prsia, gaštany a brusnicová omáčka

 

Suroviny pre 4 osoby:

4 kačacie prsia, soľ, mleté čierne korenie,  med, 200 g gaštanov, maslo, 1 brusnicový kompót, 1 PL solamylu, zemiaky uvarené v šupke,

 

Príprava:

Prsia umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme, potrieme medom a z oboch strán opečieme na panvici. Gaštany nakrojíme a varíme v slanej vode asi 25 minút. Ešte teplé ich očistíme a orestujeme na masle. Zemiaky očistíme, pokrájame na hrubšie kolieska a opečieme na panvici. Na druhú panvicu dáme kúsok masla, pridáme kompót,  ktorý zahustíme solamylom. Teraz stačí úž len všetko spolu pekne naservírovať.

 

 

Čas prípravy: 120 minút

 

 

ŠTVRTOK 20.10.2016

Gaštanové guľky

 

Suroviny:

200 g BB keksov, 200 g gaštanového pyré, 100 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 250 g mascarpone, 3 PL nutely, 1-2 PL rumu,

 

Príprava:

Keksy rozdrvíme a pridáme ostatné uvedené suroviny. Dobre premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky. Potom tvarujeme guličky, do ktorých môžeme dať hoci višne, no nemusíme, záleží len na vás. Takto vyformované guličky môžeme obaliť v kokose, alebo v pomletých orechoch. Uložíme do cukrárenských košíkov.

 

img

 

Alebo sa nechajte inšpirovať nasledujúcim videom: 

 

 

Čas prípravy: 45 minút

 

 

PIATOK 21.10.2016

Pečené gaštany

 

Suroviny:

Gaštany, voda,

 

Príprava:

Gaštany pred pečením treba nakrojiť do kríža. Aby nám to išlo ľahšie, namočte ich do vody. Potom už len stačí preložiť na plech a upiecť. Pečieme asi 30 minút pri teplote 170°C. Treba ich ochutnať, aby sa nevysušili.

 

 

Čas prípravy: 40 minút

 

Prajeme dobrú chuť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies