BRATISLAVA - – Gaštany sú chutným jesenným plodom. Ich použitie je veľmi široké. Dajú sa variť, piecť, alebo z nich pripraviť chutnú špecialitu.
Na dnes sme pre Vás pripravili:
Gaštanové pyré
Suroviny:
1 kg jedlých gaštanov, 1 liter mlieka, 1 vanilkový cukor, rum, 1 ČL masla,
Príprava:
Gaštany nakrojíme a varíme vo vode asi 30 minút. Ešte teplé ich očistíme, vložíme do hrnca s mliekom a varíme pokiaľ sa skoro všetko mlieko nevyvarí. Rozmixujeme na jemnú kašu, pridáme kúsok masla, vanilkový cukor a na dochutenie trošku rumu. Necháme v chladničke dobre vychladnúť. Na hrubom strúhadle nastrúhame na taniere, ozdobíme šľahačkou a posypeme strúhanou čokoládou.
Čas prípravy: 120 minút
UTOROK 18.10.2016
Gaštanovo hríbová polievka
Suroviny pre 4 osoby:
200 g uvarených gaštanov, 500 g hríbov (podľa sezóny), 1 dcl červeného vína, 1 cibuľu, 1 smotanu na varenie, 1 PL masla, soľ, mleté čierne korenie čerstvá pažítka, olej,
Príprava:
Očistenú nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme víno a povaríme. Potom pridáme očistené gaštany, nakrájané hríby, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a uvaríme do mäkka. Ak nemáte vývar, stačí zaliať vodou a pridať bujón. Rozmixujeme do hladka, prilejeme smotanu a spolu povaríme. Podávame posypané pažítkou.
Čas prípravy: 90 minút
STREDA 19.10.2016
Kačacie prsia, gaštany a brusnicová omáčka
Suroviny pre 4 osoby:
4 kačacie prsia, soľ, mleté čierne korenie, med, 200 g gaštanov, maslo, 1 brusnicový kompót, 1 PL solamylu, zemiaky uvarené v šupke,
Príprava:
Prsia umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme, potrieme medom a z oboch strán opečieme na panvici. Gaštany nakrojíme a varíme v slanej vode asi 25 minút. Ešte teplé ich očistíme a orestujeme na masle. Zemiaky očistíme, pokrájame na hrubšie kolieska a opečieme na panvici. Na druhú panvicu dáme kúsok masla, pridáme kompót, ktorý zahustíme solamylom. Teraz stačí úž len všetko spolu pekne naservírovať.
Čas prípravy: 120 minút
ŠTVRTOK 20.10.2016
Gaštanové guľky
Suroviny:
200 g BB keksov, 200 g gaštanového pyré, 100 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 250 g mascarpone, 3 PL nutely, 1-2 PL rumu,
Príprava:
Keksy rozdrvíme a pridáme ostatné uvedené suroviny. Dobre premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky. Potom tvarujeme guličky, do ktorých môžeme dať hoci višne, no nemusíme, záleží len na vás. Takto vyformované guličky môžeme obaliť v kokose, alebo v pomletých orechoch. Uložíme do cukrárenských košíkov.
Alebo sa nechajte inšpirovať nasledujúcim videom:
Čas prípravy: 45 minút
PIATOK 21.10.2016
Pečené gaštany
Suroviny:
Gaštany, voda,
Príprava:
Gaštany pred pečením treba nakrojiť do kríža. Aby nám to išlo ľahšie, namočte ich do vody. Potom už len stačí preložiť na plech a upiecť. Pečieme asi 30 minút pri teplote 170°C. Treba ich ochutnať, aby sa nevysušili.
Čas prípravy: 40 minút
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies