Gašparovič vystúpi s príhovorom na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku

NETKY.SK • 20 September 2013, 13:10 • 2 min
Gašparovič vystúpi s príhovorom na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič vystúpi v utorok 24. septembra vo všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku. TASR o tom informoval jeho hovorca Marek Trubač.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu vyhodnotí 20 rokov členstva SR v tejto organizácii a predstaví slovenské pozície k aktuálnym problémom medzinárodného spoločenstva. Rovnako sa stretne s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. Vo svojom vystúpení Gašparovič zdôrazní, že jednou z kľúčových oblastí pôsobenia SR bude naďalej posilňovanie kapacít systému OSN v rámci reformy bezpečnostného sektora. Poukáže aj na to, že Slovensko dlhodobo podporuje aktivity OSN na udržanie mieru a bezpečnosti vo svete. Príslušníci vojenských síl SR a policajného zboru pôsobia v mierových misiách na Cypre a Blízkom východe, ako aj v misiách medzinárodného krízového manažmentu s mandátom BR OSN v Afganistane a Bosne a Hercegovine.

Na pôde Stálej misie SR v New Yorku sa prezident stretne so svojím srbským partnerom Tomislavom Nikoličom. Pohľad Slovenska na otázku európskych ambícií Ukrajiny predstaví na stretnutí niekoľkých hláv európskych štátov a predstaviteľa Európskej únie s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom.

Počas pobytu v USA absolvuje aj program venovaný americkým krajanom. Zúčastní sa otvorenia výstavy pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Návštevou Vojenskej akadémie Spojených štátov vo West Pointe chce potvrdiť výborné vzťahy a bezpečnostné väzby medzi SR a USA.

Do vlasti sa spolu s delegáciou vráti v pondelok 30. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies