Gašparovič podpísal novelu o ochrane hospodárskej súťaže

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 16:27 • 2 min
Gašparovič podpísal novelu o ochrane hospodárskej súťaže

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Oznamovatelia kartelov by tak mohli dostať odmenu od Protimonopolného úradu SR (PMÚ) vo výške jedného percenta z uloženej pokuty za kartel, maximálne však do výšky 100 tis. eur. Úrad si od zavedenia odmien sľubuje nárast počtu odhalených porušení súťažných pravidiel.

slovakia

left justify in out

Novela upravuje aj organizáciu činnosti PMÚ. Radu PMÚ ako orgán, ktorý rozhoduje v zákonom stanovených prípadoch, nebude tvoriť predseda úradu, podpredseda úradu a päť členov Rady, ako to bolo doteraz. Po novom by to mal byť predseda úradu a šesť členov rady. PMÚ zdôvodňuje túto zmenu tým, že podpredseda úradu bude zodpovedný za prvostupňové správne konanie, a nie je preto ďalej možné, aby bol zároveň členom rady, ktorá rozhoduje aj o rozkladoch proti prvostupňovým rozhodnutiam. 

 

"Vyčlenením podpredsedu úradu z rady by však vznikla situácia, keď by rozhodoval párny počet osôb," vysvetlil úrad. Preto je nevyhnutné podľa PMÚ zvýšiť počet jej členov. Novinkou v zákone je tiež inštitút urovnania ako alternatívny spôsob ukončenia konania pre všetky typy súťažných porušení. Jeho aplikácia spočíva v tom, že ak účastník konania prizná účasť na porušení a prevezme zaň zodpovednosť, úrad by mu mal znížiť pokutu, ktorú by mu inak v zmysle zákona uložil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies