Futuristický projekt Hyperloop má za sebou prvú úspešnú jazdu s pasažiermi, kapsula dosiahla rýchlosť 172 km/hodinu

NETKY.SK • 10 November 2020, 13:28 • 2 min
Futuristický projekt Hyperloop má za sebou prvú úspešnú jazdu s pasažiermi, kapsula dosiahla rýchlosť 172 km/hodinu

LAS VEGAS – Spoločnosť Virgin Hyperloop úspešne uskutočnila pilotnú jazdu vysokorýchlostným potrubím s ľuďmi v module.

slovakia

left justify in out

V kapsule na prepravu osôb sa previezli manažéri spoločnosti, technický riaditeľ a jeho spoluzakladateľ Josh Giegel a riaditeľka pre zážitky cestujúcich Sara Luchianová. Na testovacej trati v Las Vegas dosiahli v module rýchlosť až 172 km/hodinu.

 

 

Technológiu hyperloop preslávil americký podnikateľ a filantrop Elon Musk, ktorý ju začal propagovať v roku 2013 a prinútil niekoľko ďalších firiem zapojiť sa do rozvoja tohto futuristického projektu. Systém je založený na pohybe pretlakových kapsúl podtlakovými trubicovými tunelmi.

 

Zdolá stovky kilometrov za extrémne krátky čas

Virgin Hyperloop očakáva, že by sa v budúcnosti mohli kapsule s cestujúcimi či nákladom prepravovať rýchlosťou 966 km/hodinu. Cesta medzi New Yorkom a Washingtonom by tak trvala iba 30 minút, je polovica času v porovnaní s leteckou prepravou. 

 

 

Spoločnosť už uskutočnila viac ako 400 testovacích jázd, doposiaľ však bez ľudí. Kapsula zatiaľ dosiahla maximálnu rýchlosť 300km/hodinu. Virgin Hyperloop získa bezpečnostný certifikát už v priebehu piatich rokov. Ako uvádza spoločnosť, komerčnú prevádzku chce spustiť v roku 2030.

 

Projekt mal vzniknúť aj na Slovensku

Rýchlotrať Hyperloop malo do konca budúceho roka spojiť Bratislavu a rakúsku metropolu Viedeň, tento projekt sa však pre nezhody medzi slovenskou vládou a americkou firmou neuskutočnil.

 

Tento projekt sa mal následne rozšíriť a pripojiť aj trať do Brna až do Prahy. Aj napriek dohodám však bola spolupráca prerušená.  

 

Súvisiaci článok: VIDEO Z Bratislavy do Prahy za pol hodinu? S Hyperloopom to vraj bude čoskoro!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies