Ako si vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky?

NETKY.SK • 19 Marec 2020, 15:45 • 2 min
Ako si vyrobiť domácu dezinfekciu na ruky?

Nedostatok dezinfekčných gélov v lekárňach či obchodoch spôsobilo, že ľudia začali hľadať nové alternatívy. Receptov na domácu dezinfekciu je niekoľko, no nie všetky sú účinné. Najdôležitejšie je vybrať tie správne ingrediencie.

slovakia

left justify in out

Pre aktuálnu situáciu spojenú so šírením koronavírusu  je dôležité dbať na hygienu, a to najmä na časté umývanie rúk. Ak však nemáte možnosť si ruky umyť, treba siahnuť po dezinfekcii. Mnohé obchody a lekárne sú však vykúpené a dezinfekčné prostriedky nie sú dostupné pre všetkých. Ak ani vy neviete zohnať dezinfekčný gél, pripravte si ho doma.

 

Čo budete potrebovať?

Izopropylalkohol 99%  – 800 mL

Aloe vera gél – 330 mL

Esenciálny olej/citrón – 10 kvapiek

 

img

Gél z aloe very zoženiete v lekárňach, supermarketoch a tiež aj v bio-obchodoch

 

Postup

Všetky ingrediencie zmiešajte v jednej miske a následne nalejte do použitej nádoby na mydlo a pod. Izopropylalkohol zabije baktérie a vírusy, pričom aloe vera hydratuje ruky. Citrón či esenciálne oleje zabezpečia príjemnú vôňu dezinfekčného gélu. Najlepšie je zmiešať aloe veru a Izopropylalkohol v pomere 2:1. Vtedy sa percento alkoholu v Izopropylalkohole zníži z 99% na 60%, čo je minimálne množstvo potrebné na zneškodnenie vírusov a baktérií.

 

Ako používať dezinfekčný gél?

Gél naneste alebo nastriekajte na svoje ruky. S rukami krúžte po 30-60 sekúnd tak, akoby ste si ich umývali. Odborníci tvrdia, že dezinfekčné gély pomáhajú udržiavať naše ruky čisté, no nemali by sme zanedbávať umývanie si rúk, ktoré je stále účinnejšie.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona