Funkcia rektora má byť nezlučiteľná s dekanom či tajomníkom

NETKY.SK • 18 Január 2017, 13:25 • 2 min
Funkcia rektora má byť nezlučiteľná s dekanom či tajomníkom

BRATISLAVA - Funkcia rektora verejnej vysokej školy má byť nezlučiteľná s funkciou prorektora, dekana, prodekana, kvestora, tajomníka fakulty či inou funkciou vedúceho zamestnanca na tej istej alebo inej verejnej vysokej škole. Rovnako by mala byť nezlučiteľná s funkciou rektora na inej vysokej škole. Vyplýva to z návrhu poslankyne NR SR Kataríny Cséfalvayovej na vydanie novely zákona o vysokých školách, s ktorým dnes súhlasila vláda.

slovakia

left justify in out

Ako tiež vyplýva z návrhu, funkcia dekana fakulty verejnej vysokej školy by mala byť nezlučiteľná s funkciou rektora, prorektora, kvestora alebo inou funkciou vedúceho zamestnanca na tej istej alebo aj inej verejnej vysokej škole. Rovnako tak s funkciou dekana na inej fakulte tej istej verejnej vysokej školy alebo na fakulte inej vysokej školy. Ďalej by mala byť nezlučiteľná aj s funkciou prodekana alebo tajomníka fakulty na tej istej fakulte, na inej fakulte tej istej verejnej vysokej školy alebo na fakulte inej vysokej školy.

 

Ministerstvo školstva v predkladacej správe k návrhu zároveň uviedlo, že takto široko koncipovaná nezlučiteľnosť môže do určitej miery obmedzovať súbežné pedagogické a vedecké pôsobenie rektorov a dekanov, keďže "iným vedúcim zamestnancom" môže byť napríklad vedúci katedry, či vedúci ústavu. Za predpokladu, že by sa nezlučiteľnosť vzťahovala aj na tieto pozície, pre týchto "vedúcich zamestnancov" by bola funkcia rektora alebo dekana menej atraktívna. Preto v oboch bodoch rezort odporúča vypustiť z návrhu nezlučiteľnosť s "inou funkciou vedúceho zamestnanca".
Novela zákona má nadobudnúť účinnosť 1. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies