Funkcia rektora je pre pedagóga vrcholom uznania jeho kvalít

NETKY.SK • 29 Jún 2010, 08:03 • 2 min
Funkcia rektora je pre pedagóga vrcholom uznania jeho kvalít

Funkcia rektora je pre pedagóga vrcholom uznania jeho kvalít

slovakia

left justify in out

Funkcia rektora je pre vysokoškolského pedagóga vrcholom uznania jeho kvalít. Uznanie ako prejav dôvery však zároveň zaväzuje. Po dnešnom slávnostnom vymenovaní ôsmich nových rektorov to skonštatoval prezident SR Ivan Gašparovič.
      Vo svojom príhovore sa Gašparovič nevyhol ani problémom, ktoré vysoké školstvo na Slovensku sprevádzajú. "Nemôžeme zatvárať oči a tváriť sa, že je všetko v poriadku. Som presvedčený, že keby fungovali mechanizmy kontroly tak ako majú, viaceré problémy by neexistovali," uviedol. Zároveň podotkol, že nových rektorov tak čaká neľahká úloha a vyzval ich urobiť všetko preto, aby slovenské vysoké školy garantovali vysokú kvalitu a uplatnenie vzdelávania.
      V mene novovymenovaných rektorov sa prezidentovi poďakoval rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár. "Na Slovensku v súčasnosti vzniká nová politická realita, ktorá bude určujúca pre vývoj našej spoločnosti v najbližšom období, budúce smerovanie naznačujú programové tézy rodiacej sa vládnej koalície," skonštatoval Vozár. Vysoké školy podľa jeho slov potrebujú tri veci: jasnú a čitateľnú dlhodobú stratégiu, do ktorej sa premietnu politické predstavy a očakávania spoločnosti, transparentné a spravodlivé súťaživé prostredie, a dostatok finančných prostriedkov a dlhodobú stabilitu vo financovaní.
      Do funkcie rektora Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vymenovala hlava štátu Petra Bielika, rektora Žilinskej univerzity Tatianu Čorejovú, do funkcie rektora Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Danu Farkašovú, rektora Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Ivana Kneppa, rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Beatu Kosovú, rektora Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozefa Matúša, rektorom Vysokej školy v Sládkovičove sa stal Karol Polák a rektorom Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár.
      Kandidátov na rektora navrhuje akademický senát VŠ. Vysokoškolský rektor je do funkcie zvolený na štyri roky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies