Frešo: Sloboda a demokracia nie sú zadarmo

NETKY.SK • 18 Január 2015, 15:00 • 2 min
Frešo: Sloboda a demokracia nie sú zadarmo

BRATISLAVA - Sloboda a demokracia nie sú zadarmo, upozorňuje na to predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo v súvislosti s dnešným tragickým výročím nacistického besnenia v obciach Kľak a Ostrý Grúň.

slovakia

left justify in out

"Pred 70 rokmi sa fašistické besnenie na území Slovenskej republiky zapísalo do histórie masakrom, ktorý nemá obdoby. Do obcí Kľak a Ostrý Grúň vpadli nemecké vojská Edelweiss a vyvraždili 148 obyvateľov. Dnes si pripomíname túto krutú udalosť a v súvislosti s ňou je potrebné uvedomiť si, čo prináša vojna a nenávisť," píše sa ďalej vo vyhlásení SDKÚ-DS, o ktorom agentúru SITA informovala tlačová služba SDKÚ-DS

 

"História nám jasne ukazuje, kam až môže teror zájsť a čo všetko môže priniesť. Pietna spomienka na obete fašistického besnenia v obciach Kľak a Ostrý Grúň sú jednou z možností, ako veľmi hlasno pomenovať, čo vojna prináša a čomu sa treba vyhnúť," cituje tlačová správa Pavla Freša. Líder SDKÚ-DS v tejto súvislosti pripomína teroristické činy vo Francúzsku a Belgicku.

 

Ako ďalej informovalo SDKÚ-DS, počas pietnej spomienky sa v obciach Kľak a Ostrý Grúň zbierali podpisy pod petíciu, ktorej autori prezidenta SR Andreja Kisku žiadajú, aby oboznámil ostatné hlavy štátov o prijatom memorande. Memorandum pietneho spomienkového zhromaždenia v Kľaku a Ostrom Grúni vyzýva hlavy štátov Európy, aby sa aktívne zapojili do opätovného zavedenia mieru v Európe. Petíciu podpísal aj Pavol Frešo, ktorý chce osobne požiadať prezidenta, aby sa memorandom zaoberal. Celý text memoranda možno nájsť na webstránke obce Ostrý Grúň, https://www.ostrygrun.sk.

 

V obciach Kľak a Ostrý Grúň v okrese Žarnovica si dnes pripomenuli pietnym podujatím 70. výročie takzvanej Krvavej nedele, čiže zavraždenia 148 ľudí a vypálenia týchto obcí nacistami. Podujatie sa začalo okolo 9:00 sprievodom od kultúrneho domu v Kľaku k tamojšiemu pamätníku, kde pokračovalo spomienkovým zhromaždením s kladením vencov. Od 11:00 sa podobný program zopakoval v obci Ostrý Grúň a ukončila ho pobožnosť za zosnulých. Obom zhromaždeniam predchádzali v miestnych kostoloch sväté omše za obete vypálenia obcí.

 

Obce Ostrý Grúň a Kľak vypálili vojaci nemeckej jednotky Edelweiss 21. januára 1945 a zavraždili pri tom 148 ľudí. Najskôr prepadli Ostrý Grúň, kde zavraždili 64 osôb, potom vtrhli do Kľaku, kde zavraždili ďalších 84 ľudí. Najmladšia obeť mala tri mesiace, najstaršia 89 rokov. Vojaci vypálili aj osady Hrabičov a Župkov i všetky samoty v Kľačianskej doline.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies