ŠÚKL objasnil, či smrť Jaroslava Pašku mohla súvisieť s očkovaním proti COVID-19

NETKY.SK • 29 Október 2021, 08:36 • 2 min
ŠÚKL objasnil, či smrť Jaroslava Pašku mohla súvisieť s očkovaním proti COVID-19

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) uzavrel k štvrtku ďalšie 2 prípady úmrtia v súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia, ktoré spôsobuje nový koronavírus.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako ústav uviedol na svojom webe, v 1. prípade išlo o už medializovaný prípad muža vo veku 67 rokov, očkovaného vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. V 2. prípade išlo o ženu vo veku 68 rokov, ktorá sa dala zaočkovať vakcínou Vaxzevria

 

img

 

Štátny ústav priblížil, že v prípade muža, ktorým mal byť podľa medializovaných informácií bývalý poslanec Jaroslav Paška, nemožno vzhľadom na časovú súvislosť s očkovaním vylúčiť, že očkovanie prispelo k rozvoju komplikácií základného ochorenia pacienta a k následnému úmrtiu. ŠÚKL preto uzavrel kauzálnu súvislosť ako možnú.

 

Prečítajte si tiež: Zomrel podpredseda Slovenskej národnej strany Jaroslav Paška

 

Príčina úmrtia ženy stanovená pitvou súvisela so vznikom porúch zrážania krvi. "Vzhľadom na závery patologicko-anatomickej pitvy a časovú súvislosť s očkovaním bola kauzálna súvislosť medzi očkovaním a úmrtím vyhodnotená ako pravdepodobná," uviedol ŠÚKL.

 

 

Doplnil, že v prípade, ak v časovej súvislosti po očkovaní nastane úmrtie, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nariadi vykonanie pitvy, výsledky ktorej poskytujú primárne dôkazy o príčine úmrtia. ŠÚKL v prípade hlásených úmrtí úzko spolupracuje so sekciou súdneho lekárstva a patologickej anatómie ÚDZS. K 28. októbru tak ústav na Slovensku evidoval spolu 7 úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho v 4 prípadoch stanovili súvis ako možný (po vakcínach Comirnaty, Spikevax a Vaxzevria) a v 3 prípadoch ako pravdepodobný (po vakcínach Vaxzevria a Comirnaty). Pri iných uzavretých prípadoch, vrátane niektorých medializovaných, súvis vylúčili. 

 

Možno vás zaujme: Vo Viedni je v karanténe výletná loď. Desiatky pozitívnych cestujúcich!

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies