Prímerie na východe Ukrajiny porušili v prvý deň

NETKY.SK • 27 Júl 2020, 15:44 • 2 min
Prímerie na východe Ukrajiny porušili v prvý deň

KYJEV - Prímerie na východnej Ukrajine bolo prerušené prvý deň po jeho začatí. Vládne sily obvinili donbasských separatistov z ostreľovania.

slovakia

left justify in out

Nočné ostreľovanie

Prímerie začalo platiť v noci na pondelok o 00.01 hodine miestneho času.

 

Veliteľ zjednotených ozbrojených síl Ukrajiny Volodymyr Kravčenko v pondelok na brífingu informoval, že separatisti Donbassu dvakrát porušili prímerie v prvú noc po jeho začatí.

 

"Od začiatku prímeria sa uskutočnili dva útoky z donbassských republík. Jedno ostreľovanie sa stalo medzi 0.20 a 0.45 hodinou. Ukrajinská armáda nemala žiadne straty," povedal Kravčenko.

 

img

 

Podľa neho útok uskutočňoval na jednotky námornej pechoty.

 

"Okolo deviatej ráno, pomocou ručných odpaľovačov protitankových granátov, vystrelil nepriateľ tri strely," dodal Kravčenko.

 

Ukrajinská strana nespustila odvetnú paľbu.

 

Separatisti Donbasu ešte nekomentovali tieto informácie.

 

Dohoda o prímerí

Prímerie v Donbase bolo dohodnuté 22. júla počas rokovania trojstrannej kontaktnej skupiny, ktoré sa konalo v režime videokonferencie.

 

Uzavretá dohoda o prímerí stanovuje zákaz útočných akcií a činností vojenskej rozviedky, zákaz používania strelných zbraní vrátane ostreľovacích pušiek a potrestanie každého prípadu porušenia prímeria disciplinárnymi opatreniami. Je tiež zakázané umiestňovať ťažké zbrane do osád a ich okolia.

 

img

 

Reakcia prezidentov

Prezidenti Ruska a Ukrajiny, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj, v nedeľu "privítali dohodu o úplnom a komplexnom prímerí v Donbase".

 

Kremeľ zdôraznil aj dôležitosť "bezpodmienečného dodržiavania týchto dohôd stranami konfliktu"Zelenskyj vyzval na znásobenie úsilia na zabezpečenie prepustenia ukrajinských občanov zadržiavaných na území Donbasu, Krymského polostrova a Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies