Frešo: Pár stoviek utečencov je minimálny náklad oproti rozpadu Schengenu

NETKY.SK • 9 Február 2016, 11:30 • 2 min
Frešo: Pár stoviek utečencov je minimálny náklad oproti rozpadu Schengenu

BRATISLAVA - Ak by Slovensko prijalo dočasne pár stoviek utečencov, boli by to minimálne náklady oproti tomu, čo by nás stál rozpad Schengenu. Upozornil na to dnes líder SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý je presvedčený, že Európa musí ostať bez novej železnej opony. On sám tvrdí, že je hlúpe nás strašiť záplavou desaťtisícov utečencov, ak budeme držať s najsilnejšími krajinami.

slovakia

left justify in out

"Na budúci týždeň je summit krajín V4 a aj tí, ktorí menej sledujú zahraničnú politiku, si všimli, že v rôznych krajinách vyspelej Európy narastajú debaty o redukcii Schengenu. Už dávnejšie sa začalo hovoriť o tzv. minischengene. Preto by mal každý vedieť, na čom je, keď bude v marcových voľbách hlasovať. Pre SDKÚ-DS je tento koncept absolútne neprijateľný. SDKÚ-SD svojimi reformami umožnila vstup SR do EÚ a NATO," zdôraznil Frešo na dnešnej tlačovej besede.

 

Podľa jeho slov navyše existuje aj dobrý ekonomický dôvod, prečo byť vo vnútri Schengenu. "Ak chceme, aby naše deti raz na tom boli ekonomicky dobre, musia bežať s najsilnejšími. Rozdeľovanie novou železnou oponou môže spôsobiť, že im túto budúcnosť odstrihneme," varoval.

 

Frešo tiež pripustil, že po rozdelení Schengenu by mohlo padnúť aj euro, lebo nikto nezabráni bohatým severským krajinám, aby sa odstrihli. "Slovensku sa preto oplatí čo najtesnejšie spojenie s týmito krajinami. Bola by obrovská škoda, keby tu opäť vyrástla nová železná opona. A bolo by ekonomickou katastrofou, keby sme mali medzi našimi dôležitými partnermi, ako Rakúsko a Nemecko, akúkoľvek ekonomickú či bezpečnostnú hranicu. Malo by to pre nás zdrvujúci ekonomických dopad," tvrdí Frešo s tým, že V4 sa musí prihlásiť k tomu, že chce držať spolu a že chce zachovaný Schengen a hľadanie celoeurópskeho riešenia.

 

SDKÚ-DS pripomína, že SR dnes chráni vonkajšiu schengenskú hranicu s Ukrajinou, ktorej dĺžka je takmer 98 kilometrov, pričom do jej zabezpečenia sa investovalo takmer 63,7 milióna eur. Ak by sa Schengen rozpadol, tak Slovensko by muselo strážiť všetky svoje hranice o celkovej dĺžke 1652 km, čo by nás podľa SDKÚ-DS stálo miliardu eur, teda viac, ako je celý rozpočet ministerstva obrany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies