Francúzsky prezident je v Prahe, na stretnutí so Zemanom prevládala zhoda

NETKY.SK • 30 November 2016, 18:12 • 2 min
Francúzsky prezident je v Prahe, na stretnutí so Zemanom prevládala zhoda

PRAHA - O boji proti terorizmu, migračnej kríze, situácii na Ukrajine, vojne v Sýrii, ale aj o ekonomickej spolupráci či rýchlovlakoch sa hovorilo dnes na Pražskom hrade pri rokovaniach prezidentov ČR a Francúzska, Miloša Zemana a Francoisa Hollanda.

slovakia

left justify in out

Hostiteľ po stretnutí s najvyšším francúzskym predstaviteľom ocenil zhodné názory na migráciu, odmietnutie kvót pre prerozdeľovanie utečencov a identický názor na nutnosť zjednodušiť a zrýchliť prácu Európskej únie. Hosť z Paríža zasa vyzdvihol podporu boja proti terorizmu z Prahy a nezabudol zdôrazniť, že sloboda na starom kontinente je podmienená i ochranou štátnych hraníc.

 

"Musíme nájsť dôstojné riešenie pre všetkých utečencov a kontrolovať migráciu. Musíme tiež viac spolupracovať v obrannom priemysle, pretože musíme Európanov ubezpečiť, že sme schopní ich brániť," vyhlásil francúzsky prezident a dodal, že v Európe musia platiť jasné pravidlá, ktoré sa nesmú zneužívať.

 

Zeman ocenil francúzske investície v ČR a súčasne pripomenul jedinú problematickú otázku v dvojstranných vzťahoch, ktorou je minimálna mzda českých vodičov kamiónov využívajúcich francúzske územie. Hlavy oboch štátov sa dohodli, že tento problém prerokujú ministri priemyslu a obchodu oboch krajín.

 

Obaja politici sa vyjadrili za rešpektovanie obsahu minskej mierovej dohody na Ukrajine všetkými zainteresovanými stranami, pričom hosť z Paríža poznamenal, že sa jeho podobné očakávania viažu aj k ruskej angažovanosti v Sýrii.

 

Hollande pricestoval na pracovnú návštevu ČR po tom, ako ju musel opakovane zrušiť v súvislosti s teroristickými útokmi.

 

Ide o prvú návštevu najvyššieho francúzskeho predstaviteľa v Prahe od roku 2011, keď českú metropolu navštívil Hollandov predchodca Nicolas Sarkozy pri príležitosti pohrebu Václava Havla.

Najvyšší českí ústavní činitelia sa však s Hollandom už na francúzskej pôde stretli - a to prezident Zeman v septembri 2014 a premiér Bohuslav Sobotka po prvý raz už v apríli 2014 a naposledy v marci 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies