Francúzsky premiér sľúbil Grécku väčšiu pomoc pri prekonávaní finančnej krízy

NETKY.SK • 3 Jún 2016, 17:59 • 2 min
Francúzsky premiér sľúbil Grécku väčšiu pomoc pri prekonávaní finančnej krízy

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls počas návštevy v Aténach sľúbil Grécku väčšiu pomoc pri prekonávaní finančnej krízy, a to vo forme investícií aj administratívnej pomoci s reformami.

slovakia

left justify in out

Valls rokoval s premiérom Alexisom Tsiprasom a potom obe krajiny podpísali dohodu o pomoci Francúzska pri reforme gréckej centrálnej aj regionálnych vlád.

 

Grécko dúfa, že sa mu podarí znova naštartovať dlho odkladaný privatizačný program vďaka májovej dohode so štátmi eurozóny o reformách a úsporných opatreniach. Ministri financií z menového bloku na oplátku schválili uvoľnenie ďalších peňazí z tretieho záchranného úveru pre Grécko. A sú pripravení rokovať s Aténami o zmiernení podmienok splácania ich predchádzajúcich dlhov.

 

Valls navštívil Atény týždeň po tom, ako do krajiny zavítal ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vyhlásil, že aj ruské firmy majú záujem o grécke privatizačné projekty.

 

Francúzsko zohralo vlani dôležitú úlohu pri zmiernení napätia a sporov medzi veriteľmi a Tsiprasovou ľavicovou vládou. Grécku hrozil odchod z eurozóny. Obe strany sa napokon minulý rok v júli dohodli na novom, treťom záchrannom programe pod podmienku, že Grécko bude zavádzať všetky potrebné opatrenia.

 

"Francúzsko využilo všetok svoj vplyv a svoju váhu, aby zabezpečilo, že Gréci zostanú členmi veľkej rodiny - eurozóny," povedal Valls.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies