Francúzsko v období klimatickej konferencie dočasne obnoví hraničnú kontrolu

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:19 • 2 min
Francúzsko v období klimatickej konferencie dočasne obnoví hraničnú kontrolu

PARÍŽ - Francúzsko v období blížiacej sa klimatickej konferencie OSN v Paríži z bezpečnostných dôvodov dočasne obnoví kontrolu na svojich štátnych hraniciach, ktoré sú za štandardných okolností otvorené pre krajiny Schengenskej dohody. Vyhlásil to dnes minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Francúzske úrady sú ohľadom tohto významného podujatia v stave pohotovosti vzhľadom na hrozbu násilných protestov a teroristických útokov, ktoré krajina zažila začiatkom roka. Cazeneuve pre televíznu stanicu BFM uviedol, že hraničná kontrola bude zavedená po dobu jedného mesiaca ako súčasť širších bezpečnostných opatrení týkajúcich sa konferencie, ktorá bude trvať od 30. novembra do 11. decembra. Ako prísne budú hranice kontrolované, ani ako bude kontrola realizovaná, však minister nespresnil.

 

Schengenský priestor zahŕňajúci 26 európskych krajín, medzi ktorými je zrušená hraničná kontrola a pasová povinnosť, umožňuje príležitostné znovuzavedenie vnútornej hraničnej kontroly. Tú na pozadí tohtoročnej migračnej krízy využilo niekoľko štátov. Podľa aktivistov začne predmetné opatrenie platiť od 13. novembra. Konferencia o klimatických zmenách si kladie za cieľ dosiahnuť dosiaľ najambicióznejšiu dohodu medzi svetovými vládami o znížení emisií spôsobujúcich globálne otepľovanie. Organizátori očakávajú účasť najmenej 40.000 ľudí, ako aj desaťtisíce aktivistov z environmentálnych, ľudskoprávnych a iných skupín. Hlavná demonštrácia je naplánovaná na 29. novembra v Paríži, sprevádzať ju má niekoľko ďalších podujatí menšieho rozsahu, pripomína AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies