Francúzsko čelí diere v daňových príjmoch v hodnote zhruba 14 miliárd eur

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 12:54 • 2 min
Francúzsko čelí diere v daňových príjmoch v hodnote zhruba 14 miliárd eur

PARÍŽ - Francúzska vláda čelí diere vo verejných financiách vo výške 14 miliárd eur potom, ako príliš nadhodnotila príjmy z daní za minulý rok. Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Francois Hollande dal od svojho nástupu do funkcie pred dvoma rokmi zvýšiť firemnú daň, ďalej daň z príjmu, ako aj z pridanej hodnoty. Najnovšie francúzsky audítorský dvor Cour des Comptes oznámil, že zvýšenie týchto daní prinieslo Francúzsku v roku 2013 okolo 16 miliárd eur. To je len o niečo viac ako polovica vládou očakávanej sumy. Vláda predpokladala, že dodatočné príjmy pre štát dosiahnu až okolo 30 miliárd eur.

 

Dvor audítorov, ktorý dohliada na štátne financie, v tejto súvislosti uviedol, že odhad vlády v oblasti daňových príjmov v roku 2013 bol taký zlý, že má pochybnosti o správnosti odhadu pre tento rok. Ako dodal, vládne prognózy boli až príliš optimistické.

 

Svoju správu zverejnil dvor audítorov len týždeň potom, ako premiér Manuel Valls, ktorý nastúpil do úradu v marci tohto roka, kritizoval Hollandovu daňovú politiku. Ako vyhlásil, "príliš vysoké dane v skutočnosti daňové príjmy likvidujú".

 

Práve ekonomika a jej problémy dlhodobo držia preferencie prezidenta Francoisa Hollanda na nízkej úrovni pod 20 %. Pritom Hollande sa dostal do prezidentského úradu vďaka nespokojnosti Francúzov s úspornými opatreniami za predchádzajúcej vlády. No aj Hollande nakoniec musel uskutočniť ďalšie úsporné kroky, ktoré zahrňovali škrty vo výdavkoch štátu a zvyšovanie daní. Medzitým sa stále zvyšovala nezamestnanosť, ktorá ku koncu minulého roka dosiahla rekordných 11 % a ekonomike sa dlhodobo nedarí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies