Francúzsko by mohlo podľa ekonómov zvýšiť DPH o zhruba 5 %

NETKY.SK • 5 Júl 2011, 13:05 • 2 min
Francúzsko by mohlo podľa ekonómov zvýšiť DPH o zhruba 5 %

Francúzsko by mohlo podľa ekonómov zvýšiť DPH o zhruba 5 %

slovakia

left justify in out

img

Francúzsko by mohlo zvýšiť daň z pridanej hodnoty (DPH) o približne 5 %. Vyplýva to z návrhov skupiny ekonómov, ktorá sa podieľa na prípravách volebnej kampane pred prezidentskými voľbami pre konzervatívnu stranu UMP prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Napísal to v dnešnom vydaní denník Le Figaro. Na druhej strane ekonómovia navrhujú znížiť príspevky, ktoré platia firmy a zamestnanci na sociálne zabezpečenie.
      Noviny informovali, že prezident Sarkozy, ktorý sa s veľkou pravdepodobnosťou bude uchádzať o opätovné zvolenie v aprílových prezidentských voľbách, požiadal skupinu ekonómov, aby prišli s nápadmi pre UMP na podporu ekonomiky. Cieľom návrhov skupiny je podľa Le Figaro zvýšenie medzinárodnej konkurencieschopnosti Francúzska, keďže krajina má v súčasnosti rekordný obchodný deficit, zatiaľ čo susedné Nemecko dlhodobo zaznamenáva obchodný prebytok.
      Od roku 2000 platí vo Francúzsku DPH na úrovni 19,6 %, no zároveň aj znížená DPH pre reštaurácie a služby, ktoré si vyžadujú veľký objem manuálnej práce. Tá dosahuje 5,5 %.
      Skupina ekonómov však navrhuje, aby sa práve táto znížená daň zvýšila aspoň na 8 %. Ďalšie zvýšenie ekonómovia navrhujú na tabakové výrobky a na luxusný tovar, napríklad luxusné modely áut či klenoty.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies