Francúzske úrady začali formálne vyšetrovanie banky HSBC

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 17:29 • 2 min
Francúzske úrady začali formálne vyšetrovanie banky HSBC

PARÍŽ - Francúzske úrady začali formálne vyšetrovanie proti banke HSBC. Dôvodom je podozrenie, že jej švajčiarska privátna pobočka pomáhala klientom pri daňových únikoch a praní špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Banka so sídlom v Londýne uviedla, že jej úrady vo Francúzsku vymerali súdnu kauciu vo výške 1 miliardy eur a zároveň ju vyšetrujú pre podozrenie, že v rokoch 2006-2007 pomáhala klientom vyhnúť sa plateniu daní a tiež pri praní špinavých peňazí.
     

HSBC dnes vo svojom vyhlásení skonštatovala, že rozhodnutie francúzskeho súdu o kaucii nemá právny základ a samotná kaucia "je neopodstatnená a prehnaná".
     

Banka čelí vyšetrovaniu vo viacerých krajinách. Jej švajčiarska privátna dcéra údajne roky pomáhala bohatým klientom z celého sveta vyhýbať sa plateniu daní a spravovala aj čierne účty pašerákov drog, obchodníkov so zbraňami, ale aj známych podnikateľov, politikov a celebrít.
     

V roku 2007 ukradol zamestnanec švajčiarskej banky HSBC Hervé Falciani interné informácie o viac ako 100.000 bankových účtoch jej klientov, podľa ktorých im banka pomáhala s daňovými únikmi. Pred švajčiarskou políciou ušiel do Francúzska a dokumenty poskytol tamojšej vláde a neskôr aj novinárom.
     

Novinári z Medzinárodného konzorcia investigatívnych žurnalistov (ICIJ) zistili, že v rokoch 2006-2007 pretieklo cez kontá švajčiarskej HSBC zhruba 180 miliárd eur.

     

HSBC je druhou najväčšou bankou na svete. Vznikla v roku 1865 v Hongkongu, sídlo má v Londýne a pobočky v 80 krajinách sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies