Francúzi stále štrajkujú

NETKY.SK • 19 Október 2010, 10:25 • 2 min
Francúzi stále štrajkujú

Francúzi stále štrajkujú

slovakia

left justify in out

img

Zapálením školy a konfrontáciou protestujúcich študentov s políciou sa dnes vo Francúzsku začal ďalší deň celoštátnych štrajkov a protestov proti dôchodkovej reforme prezidenta Nicolasa Sarkozyho...

Polícia sa domnieva, že požiar, ktorý v noci úplne zničil strednú školu v meste Le Mans, bol založený úmyselne, informovala rozhlasová stanica France Info. Požiaru predchádzala študentská demonštrácia, počas ktorej bol vchod do školy zablokovaný.    
V Nanterre neďaleko Paríža došlo dnes opäť pred strednou školou k zrážkam študentov s políciou, podobne ako v pondelok. Vtedy podpálili aj niekoľko áut.V Paríži niekoľko stoviek študentov zablokovalo prístup na Námestie republiky, čulé dopravné centrum v srdci hlavného mesta.    
Narastajú tiež obavy z nedostatku palív. Okolo 2500 čerpacích staníc vo Francúzsku už nemá žiadne palivá, keďže štrajk zamestnancov 12 francúzskych ropných rafinérií vstúpil dnes do siedmeho dňa.    
Podobne aj zamestnanci železníc štrajkujú dnes už siedmim dňom. Štátna železničná spoločnosť SNCF uviedla, že približne polovica vlakov z cestovného poriadku nepôjde.
     
Zrušená bola tiež polovica letov, ktoré dnes mali štartovať z parížskeho medzinárodného letiska Orly, lety z ďalších francúzskych letísk boli zredukované asi o 30 percent, informovala francúzska civilná letecká správa DGAC.    
Dôchodková reforma zvyšuje vek odchodu do dôchodku - u predčasného dôchodku zo 60 na 62 rokov, pričom nárok na plný štátny dôchodok by mal mať človek až vo veku 67 rokov namiesto doterajších 65. Návrh legislatívy už schválila dolná komora parlamentu a tento týždeň o nej bude hlasovať Senát.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies