Francúzi by v prvom kole prezidentských volieb zvolili Le Penovú

NETKY.SK • 26 August 2015, 14:44 • 2 min
Francúzi by v prvom kole prezidentských volieb zvolili Le Penovú

BRUSEL/PARÍŽ - Šéfka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) a poslankyňa Európskeho parlamentu Marine Le Penová by vyhrala prvé kolo francúzskych prezidentských volieb, keby sa voľby konali teraz, a nie v roku 2017. Naznačil to najnovší prieskum verejnej mienky.

slovakia

left justify in out

Prieskum na objednávku časopisu Paris Match vykonal inštitút IFOP v dňoch 17.-19. augusta na reprezentatívnej vzorke 950 ľudí. Le Penová by podľa súčasných preferencií francúzskych voličov dostala v prvom kole prezidentských volieb 26-27 percent hlasov, uviedol časopis Paris Match na svojej internetovej stránke. Šéfka FN by podľa tohto prieskumu s prehľadom porazila bývalého prezidenta a vodcu republikánov Nicolasa Sarkozyho, ktorému voliči vyjadrili 24-percentnú podporu.

 

Súčasný prezident Francois Hollande zo Socialistickej strany (PS) by dostal iba 20 percent hlasov, čo je o dve percentá menej, než by získal súčasný premiér a jeho stranícky kolega Manuel Valls (22 percent). Tretí možný kandidát socialistov na úrad prezidenta, Arnaud Montebourg, by v súčasnosti dostal iba osem percent hlasov.

Prieskum naznačuje výrazné zmeny voličských nálad oproti prezidentským voľbám z roku 2012.

 

Hollande vtedy zvíťazil s počtom 51,62 percenta hlasov oproti Sarkozyho 48,38 percenta. Pred tromi rokmi získala Le Penová v prvom kole prezidentských volieb iba 17,9 percenta hlasov, čo ju vtedy vyradilo zo súboja o Elyzejský palác.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies