Fotograf Miro Gregor má v Bratislave najväčšiu výstavu z celoživotnej tvorby

NETKY.SK • 9 August 2017, 12:39 • 2 min
Fotograf Miro Gregor má v Bratislave najväčšiu výstavu z celoživotnej tvorby

BRATISLAVA – Prierez celoživotnej tvorby má fotograf Miro Gregor v bratislavskej galérii Umelka. Výber z cyklov Akty, Žena, Slovensko moje, Zátišia, Ecce natura, Podoby, Zvláštne techniky a ďalších zaplnil všetky priestory najstaršej slovenskej galérie.

slovakia

left justify in out

Výstava prezentuje vyše 60-ročnú tvorbu autora. Najstaršia fotografia Splnená túžba je z roku 1955, najnovšie počítačové obrazy z roku 2016. Medzitým sú aj portréty známych umelcov Martina Martinčeka, Martina Benku, ale aj starenky zo Zázrivej či viaceré autoportréty z rôzneho obdobia. Množstvo prírodných motívov sa strieda s umeleckými kompozíciami aj pre reklamné účely, keďže Gregor bol od roku 1973 fotograf v slobodnom povolaní. Okrem fotografií expozícia obsahuje titulky vydaných kníh, kópie článkov a iné textové informácie.

 

"Toto je moja najväčšia výstava. Je tu výber zo všetkých cyklov, ktorým som sa za celý život venoval. Čo sa týka prírody a miest, všetko je iba Slovensko, zahraničie neprezentujem," na utorkovom (8.8.) otvorení výstavy povedal pre TASR fotograf, ktorý okrem iných ocenení má titul Osobnosť slovenskej fotografie (2011).

 

Podľa kurátora výstavy Mariána Pauera je to jubilejná výstava k 85. narodeninám autora, ktorého dlhodobo a detailne pozná. "Gregor pôsobil vo fotografii na niekoľkých frontoch. Predovšetkým ako autor, ako grafik obrazových publikácií vo vydavateľstve Osveta. Pôsobil ako lektor, ako organizátor fotografického diania. S manželkou Annou Gregorovou, ktorá napísala nádhernú knižku o fotografii, trošku ovplyvnili aj fotografickú teóriu a kritiku. Ale predovšetkým sa zapísal do slovenskej fotografie aktami. A jeden z mála našich autorov sa nimi presadil aj v zahraničí. Zanechal široko spektrálne dielo," predstavuje ho Pauer.

 

Gregor má na svojom konte 13 fotografických kníh o Slovensku, rodnej Žiline a Bratislave. Aj to dokumentuje výstava, kde je 210 fotografií všetkých žánrov. Medzi nimi aj fotografia maminky s malým bábätkom Splnená túžba, za ktorú v roku 1957 dostal cenu časopisu Československá fotografie. Tento úspech ho posmelil k fotografickej tvorbe.

 

"Je to obrovské množstvo fotografií. Ale pri úcte k jeho veku sme si povedali, že nech vystaví všetko, čím sa chce prezentovať. Je to žatva fotografickej činnosti. Nechcel som mu do toho veľa hovoriť, pretože on si do detailu nakreslil kompletne všetky miestnosti, kde akú fotografiu chce mať. Hovoril: každý centimeter mám vyrátaný, no tak som cúvol," prezradil Pauer členenie výstavy. Tá potrvá do 27. augusta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies