FOTO V hlavnom meste Jemenu demonštrovali státisíce ľudí: Chceli podporiť exprezidenta

NETKY.SK • 25 August 2017, 07:09 • 2 min
FOTO V hlavnom meste Jemenu demonštrovali státisíce ľudí: Chceli podporiť exprezidenta

SANÁ - Približne 300-tisíc Jemenčanov demonštrovalo v hlavnom meste Saná na podporu bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

slovakia

left justify in out

Rastie tu napätie medzi jeho prívržencami a tzv. húsijmi - šiitskými povstalcami, s ktorými vytvorili spojenectvo v boji proti koalícii podporujúcej medzinárodne uznávanú vládu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

 

Masová demonštrácia sa uskutočnila pri príležitosti osláv 35. výročia založenia exprezidentovej strany Všeobecný ľudový kongres. Podporovatelia Sáliha vydali vyhlásenie, podľa ktorého strana prehodnotí svoje partnerstvo s húsíjmi.

 

Sálih a húsíovia sa vzájomne napádajú, pričom exprezident vyhlasuje, že je pripravený rokovať s arabskými štátmi, ktoré začali v marci 2015 nálety proti húsíom, aby ich vyhnali zo Saná a umožnili Hádího vláde prevziať kontrolu nad celým Jemenom.

 

Sálih vládol Jemenu v rokoch 1990-2012 a v minulosti bol dôležitým spojencom Saudskej Arábie, ktorá v súčasnosti stojí na čele koalície bojujúcej proti húsíom.

 

Konflikt v Jemene vypukol ešte v roku 2014, keď húsíovia obsadili hlavné mesto Saná. V marci 2015 donútili prezidenta Hádího ujsť, čo následne vyvolalo vzdušnú operáciu Saudskej Arábie na podporu jemenských vládnych síl.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies