FOTO a VIDEO Útok v Kábule si vyžiadal najmenej 80 mŕtvych, zranenia utrpelo približne 350 ľudí

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 11:54 • 2 min
FOTO a VIDEO Útok v Kábule si vyžiadal najmenej 80 mŕtvych, zranenia utrpelo približne 350 ľudí

KÁBUL - Na najmenej 80 sa zvýšil počet mŕtvych po dnešnom výbuchu auta naloženého výbušninami v diplomatickej štvrti afganskej metropoly Kábul. Zranenia utrpelo približne 350 ľud.

slovakia

left justify in out

Dnešný bombový útok v Kábule poškodil aj nemecké veľvyslanectvo. Afganský ochrankár ambasády zahynul a niekoľko zamestnancov utrpelo zranenia. Oznámil to nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel. Útok, ktorý si vyžiadal desiatky obetí a stovky zranených a odsúdilo ho aj militantné hnutie Taliban, označil za opovrhnutiahodný.

 

Poškodenie svojho veľvyslanectva hlásilo aj Francúzsko. Japonsko oznámilo, že dvaja zamestnanci jeho ambasády utrpeli ľahké zranenia.

 

Afganský prezident Ašraf Ghaní "dôrazne odsúdil tento zbabelý útok počas posvätného mesiaca ramadán, ktorého terčom boli nevinní civilisti".

Útok odsúdili aj ďalší svetoví dejatelia vrátane generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensa Stoltenberga. "Útok dokazuje úplnú ľahostajnosť voči civilistom a odhaľuje barbarskú povahu nepriateľa, ktorému čelí afganský ľud," uviedol šéf NATO.

Podozrenie z krviprelievania padlo na hnutie Taliban a teroristickú organizáciu Islamský štát. Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid však účasť na útoku poprel. Odsúdil, že útok bol namierený proti civilistom.


Výbuch poškodil i českú ambasádu, zamestnanci sú však v poriadku. "Ide o škody spôsobené tlakovou vlnou, ktorá rozbila okná. Všetci pracovníci veľvyslanectva sú v poriadku a v tejto chvíli prebiehajú opravy. Evakuácia nebola nutná a prevádzka ambasády nebola obmedzená," uviedla pre spravodajský server Novinky cz. hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Irena Valentová.

 

K výbuchu došlo v centre mesta v blízkosti prezidentského paláca, ministerstiev a zahraničných veľvyslanectiev. Zničil aj vyše 30 áut.

 

 

Podľa ministerstva vnútra boli nálože umiestnené zrejme v cisternovom aute, z ktorého po výbuchu nič nezostalo.

 

Afganská televízia Tolo News informovala, že explózia sa odohrala v blízkosti nemeckého veľvyslanectva a telekomunikačnej spoločnosti Roshan.

 

K útoku sa bezprostredne neprihlásila žiadna skupina. Hovorca militantného hnutia Taliban uviedol, že zatiaľ len zhromažďuje informácie.

 

Zrejme išlo o samovražedný útok.

 

 

Štvrť, ktorou otriasol výbuch, je považovaná za najbezpečnejšiu v Kábule. Veľvyslanectvá chránia aj vysoké múry a vládne budovy strážia bezpečnostné sily.

Taliban 28. apríla oznámil začiatok každoročnej jarnej ofenzívy. Tohtoročnú nazval Operácia Mansúr - po svojom vodcovi Muhammadovi Achtarovi Mansúrovi, ktorého vlani v máji zabilo v pakistansko-afganskom pohraničí americké bezpilotné lietadlo. Okrem útokov na afganské a koaličné sily sľúbil Taliban vytvorenie politickej základne v krajine.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies