Nitky v kauze Očistec vedú aj ku Kaliňákovi, ten sa mal tiež zúčastňovať tajných stretnutí

NETKY.SK • 10 November 2020, 07:45 • 2 min
Nitky v kauze Očistec vedú aj ku Kaliňákovi, ten sa mal tiež zúčastňovať tajných stretnutí

BRATISLAVA – Tajné stretnutia policajných elít, ktoré sa aktuálne nachádzajú vo väzbe a viedol nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, sa nemali organizovať iba v Bratislave, ale aj vo vinárstve v Radošine.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Denník N s tým, že podľa výpovedí svedkov na stretnutia chodil aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Tieto prepojenia však exšéf rezortu vnútra popiera. V rozhovore pre denník Sme povedal, že „je možné“, že sa stretol vo vinárstve Norberta Bödöra spolu so špeciálnym prokurátorom a policajnými špičkami.

 

Kaliňák radšej stratil pamäť

„Neviem vám to vyvrátiť. Kľudne povedzme, že sme v Radošine boli, ale na žiadnej tajnej porade nie. Nemusím si to pamätať, pretože takých stretnutí, kde boli tie osoby, ktoré menujete, boli desiatky. Ale myslím si, že tam nebol práve najčastejšie pán Bödör," vysvetľoval Kaliňák.

 

img

 

Podľa uznesenia má byť na vrchole zločineckej skupiny v kauze Očistec už pred časom zadržaný Norbert Bödör, ktorý figuruje aj v kauze Dobytkár.

 

V tomto prípade čelí obvineniam z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Polícia hovorí o úplatkoch pri agrodotáciách, ktoré mali prevýšiť desať miliónov eur.

 

Prečítajte si tiež: Obvinení funkcionári v najväčšej korupčnej kauze Dobytkár ostávajú vo väzbe

 

Vydieranie a úplatkárstvo

Bödör mal na stretnutiach koordinovať svoju činnosť a dohadovať postupy v prospech strany Smer – SD. Zároveň sa hovorí o úplatkoch, ktoré mali prijímať od firiem, ktoré boli predmetom vyšetrovania a mali im zabezpečovať beztrestnosť, ako aj o vydieraní podnikateľov, ktorým hrozilo trestné stíhanie.

 

Expolicajt NAKA Ivan Bobocký sa dokonca pred Špecializovaným súdom v Pezinku v sobotu priznal, že na pokyn Bödöra mal v roku 2015 sledovať súčasného premiéra Igora Matoviča, ale aj advokáta Daniela Lipšica.  

 

img

 

Keďže Bobocký a bývalý šéf národnej finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník začali s vyšetrovateľom spolupracovať, budú stíhaný na slobode. Súd v nedeľu rozhodol o väzbe pre šiestich ďalších bývalých policajných funkcionárov. Medzi nimi je aj Tibor Gašpar či Robert Krajmer.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Vo väzbe skončilo šesť bývalých policajných elít figurujúcich v kauze Očistec, dvaja obvinení boli prepustení na slobodu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona