BRATISLAVA – Posledný deň doma, zajtra šup do práce. A vy chcete pripraviť na obed pre svojich blízkych niečo iné, chutné, výnimočné. Vyskúšajte jahňacinu.
Zeleninová polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
1 kaleráb, 4 mrkvy, 1 petržlen, 1 šálku hrachu, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL masla, 4 PL špaldových vločiek, pažítku,
Príprava:
Zeleninu očistíme, na hrubo postrúhame a spolu s prelisovaným cesnakom orestujeme na masle. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, vodu a v polovici varenia pridáme hrach. Dovaríme, vložíme vločky a necháme už len prejsť varom.
Podávame posypanú pažítkou.
Jahňacina na provensálsky spôsob.
Suroviny:
1,5 kg jahňaciny (pliecko s kosťou), 25 dkg slaniny, 1 cibuľu, 1 zeler, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL paradajkového pyré, 3 dcl silnej slepačej polievky, 1 PL hladkej múky, 3 dcl suchého bieleho vína, 1 mrkvu, 10 ks čiernych olív, kytičku tymianu s petržlenom, nastrúhanú kôru z jedného pomaranča, 3 zemiaky, 4 petržleny, soľ, mleté čierne korenie, maslo, olivový olej,
Príprava:
1. Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame. Mäso opláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme. Vo woku zohrejeme olej s maslom a mäso zo všetkých strán opekáme, kým nezíska zlatistú farbu. Vyberieme ho, na tom istom výpeku opečieme nakrájanú slaninu, ktorú tiež vyberieme. Do toho istého oleja vložíme nakrájanú cibuľu, po dvoch minútach prelisovaný cesnak, napokon zeler. Restujeme asi 6 minút.
2. Pridáme paradajkové pyré, múku, biele víno, prilejeme polievku, privedieme k varu a stíšime plameň.
3. Vložíme mäso, mrkvu, pomarančovú kôru, slaninu, petržlen, tymian. Osolíme a varíme asi 2 hodiny. Potom pridáme olivy, očistené a na štvrtiny nakrájané zemiaky a varíme ďalších 20 minút. Nakoniec nasypeme nakrájanú petržlenovú vňať.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies