BRATISLAVA - Vraví sa, že kto konzumuje veľa marhúľ, bude dlho žiť. Preto si nezabudnite pripraviť na zimu kompót a lekvár podľa našich receptov.
Marhuľový kompót.
1. Na prípravu marhuľového kompótu potrebujeme zrelé umyté , odkôstkované marhule a nálev. Ten si pripravíme podľa množstva ovocia tak, že na 1 liter vody dáme 450 g kryštálového cukru, rozpustíme na miernom ohni, necháme vychladnúť.
2. Marhule poukladáme do pohárov šupkou smerom nahor, zalejeme nálevom, dobre uzatvoríme. Sterilizujeme asi 10 minút na 80°C.
Marhuľový lekvár.
1. Potrebujeme asi 4 kg marhúľ, 1 kg kryštálového cukru, 1 kg želírovacieho cukru, 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Marhule umyjeme, odkôstkujeme, pokrájame na malé kúsky, nasypeme cukor, kyselinu a varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny.
2. Keď sú rozvarené, rozmixujeme ich ponorným mixérom a ešte dovaríme asi 30 minút.
3. Uvarený lekvár nalejeme do pripravených pohárov, uzavrieme, obrátime hore dnom, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies