BRATISLAVA - Maliny patria k najchutnejšiemu ovociu. Čím je ich farba tmavšia, tým viac obsahujú antioxidantov.
Malinový kompót
1. Najskôr si pripravíme toľko sirupu, koľko budeme mať pohárov kompótu. Do 1 litra vody pridáme 400g kryštálového cukru, prevaríme a necháme vychladnúť.
2. Umyté, odstopkované maliny nasypeme do pripravených pohárov a zalejeme sirupom. Okraje pohárikov utrieme do sucha a dobre uzatvoríme. Sterilizujeme 20 minút pri 180°C.
Malinový džem
1. 1 kg malín umyjeme, dáme do hrnca a rozvaríme.
2. Asi po piatich minútach rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ďalších 20 minút na miernom ohni.
3. Potom pridáme 400 g želírovacieho cukru 2:1 Gelfix extra, povaríme 2-3 minúty a ešte horúci nalejeme do umytých pohárikov. Dobre uzavrieme, obrátime hore dnom a zabalíme do deky, v ktorej ich necháme vychladnúť.
4. Dobrá rada – ak nechcete mať v džeme zrniečka, po rozvarení maliny prepasírujte, alebo pretlačte cez husté sitko.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies