FOTO Paleontológovia popísali ďalšie dva druhy ichtyosaurov

NETKY.SK • 7 Október 2016, 15:12 • 2 min
FOTO Paleontológovia popísali ďalšie dva druhy ichtyosaurov

MANCHESTER - Paleontológovia Dean Lomax z University of Manchester a Judy Massare zo State University of New York popísali dva doteraz neznáme druhy ichtyosaurov, ktorých fosílie objavili ešte začiatkom 19. storočia v anglickom grófstve Somerset. Vedci si doteraz mysleli, že obe kostry patria druhu Ichthyosaurus communis.

slovakia

left justify in out

Nové druhy dostali vedecké názvy Ichthyosaurus somersetensis a Ichthyosaurus larkini. Prvý menovaný popísali na základe takmer kompletnej kostry, ktorú Lomax a Massare našli v sklade Academy of Natural Sciences of Drexel University v americkej Philadelphii.

 

Fosília pôvodne pochádza z kameňolomu v anglickom mestečku Glastonbury, no v roku 1847 ju zberateľ Thomas Hawkins venoval spomínanej Academy of Natural Sciences. Vedci tento druh pomenovali po samotnom grófstve Somerset. Ichthyosaurus larkini zas dostal druhové meno po britskom paleontológovi Nigelovi Larkinovi. Kompletná kostra tohto druhu je už pritom viac než 30 rokov vystavená v budove Bristolskej univerzity.

 

Lomax a Massare oba nové ichtyosaury identifikovali po tom, ako ich fosílie porovnali s pozostatkami takmer 1000 iných ichtyosaurov v európskych a amerických múzeách. Rovnakým spôsobom tiež objavili druh Ichthyosaurus anningae, ktorého popis zverejnili vlani. Vtedy šlo o kostru z múzea v Doncesteri, ktorú vedci predtým považovali len za sadrovú kópiu. O najnovších objavoch informovali v časopise Papers in Palaeontology. Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

 

img

Palaeontológ Dean Lomax a kostra Ichthyosaurusa larkini

 

img

Ilustrácia typického Ichthyosaurusa

 

img

Ichthyosaurus larkini

 

 

img

 Ichthyosaurus somersetensis

 

 

img

Zľava: Ted Daeschler, Dean Lomax a Judy Massare



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies