FOTO O našej planéte stále nevieme všetko: Netradičný atlas odhaľuje nepreskúmané miesta na Zemi

NETKY.SK • 27 Október 2017, 13:00 • 2 min
FOTO O našej planéte stále nevieme všetko: Netradičný atlas odhaľuje nepreskúmané miesta na Zemi

Tento atlas vás prevedie až 94 miestami na svete, ktoré sú stále zahalené rúškom tajomstva.

slovakia

left justify in out

Atlas dnes už pre nás nie je ničím neobvyklým. Aspoň jeden sa nájde v každej domácnosti. Svoje miesto má aj v školách, kde sa pomocou neho študenti učia orientovať v mapách a poznávať svet. Nedávno však uzrel svetlo sveta taký, ktorý rozhodne nie je obyčajný. Ukáže nám totiž miesta skryté pred našimi zrakmi.

 

Atlasy, ktoré si môžeme bežne kúpiť vyobrazujú našu Zem z vtáčej perspektívy. Nájdeme tu  mestá, krajiny, rieky a moria, no všetko je zobrazené tak, ako sa to javí z výšky. Čo sa však ukrýva pod tyrkysovou vodou morí a oceánov? Iný a doposiaľ veľmi málo známy svet.

 

Voda zakrýva veľkú časť našej planéty. Na dne oceánov sa však nachádzajú tektonické platne, ktoré sú zodpovedné za vznik hôr, sopiek, ale aj zemetrasení. Atlas podmorského sveta mapuje práve túto nepoznanú časť Zeme.

 

Tím vedcov na holandskej Utrechtskej univerzite pracoval 17 rokov na tom, aby vytvorili čo najpodrobnejšiu podmorskú mapu. Určiť presné miesta a veľkosti jednotlivých litosferických dosiek sa im podarilo pomocou seizmológie. Zdokumentovali tak malé, veľké aj takmer zabudnuté platne, pričom pri každej sa uvádza presná lokalita, hĺbka, v ktorej sa nachádza aj jej vek.

 

img

Zdroj: YouTube

 

Tento atlas však nevznikol náhodou. Jeho cieľom je pomôcť vedcom predpovedať a skúmať posuny všetkých zemských platní, čo môže mať veľký význam pri včasnom odhalení zemetrasení, ale aj aktivity vulkánov.

 

img

Zdroj: YouTube

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies