FOTO Nitrianski pekári vytvorili rekordne veľký obložený chlebík, má 56 kg

NETKY.SK • 14 Október 2016, 14:29 • 2 min
FOTO Nitrianski pekári vytvorili rekordne veľký obložený chlebík, má 56 kg

NITRA - Nitrianski pekári oslávili tohtoročný Svetový deň chleba, ktorý pripadá na 16. októbra, už tretím rekordom. Po 36-kilogramovom bochníku chleba a 35-kilogramovej chlebovej torte tentoraz pripravili najväčší obložený chlebík s hmotnosťou 56 kilogramov. Jeho dĺžka bola 241 centimetrov a šírka 84 centimetrov.

slovakia

left justify in out

Pekári naň použili 21,4 kilogramu múky, 420 gramov soli, 240 gramov droždia a 14,4 litra vody. Cesto kyslo 70 minút a chlebík sa v peci upiekol za 75 minút. Rekord sa zapíše do Slovenskej knihy rekordov.

 

„Naši pekári pečú čerstvý chlieb a pečivo do slovenských domácností už desiaty rok. Svetový deň chleba sme sa opäť rozhodli osláviť rekordom, ktorý je zároveň aj oslavou majstrovstva našich pekárov,“ povedal country manažér pekární Penam Slovakia Peter Živický.


V uplynulom roku zjedol každý Slovák v priemere 35 kilogramov chleba, spotreba pšeničného pečiva bola 30 kilogramov. Obložený chlebíček v podobe, ako ho poznáme dnes, vymyslel a začal ponúkať na začiatku 20. storočia pražský lahôdkar Jan Paukert. Podnietil ho k tomu jeho priateľ, maliar Jan rytíř Skramlík, ktorému nestačili jednohubky podávané ako malé občerstvenie. Veľkosť obloženého chlebíčka asi na tri zahryznutia si rýchlo získala ďalších priaznivcov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies