Požiare v Grécku utíchli, stále však môžu vzbĺknuť nové ohniská

NETKY.SK • 1 August 2023, 13:45 • 2 min
Požiare v Grécku utíchli, stále však môžu vzbĺknuť nové ohniská

Bratislava-Cestujúci do Grécka si stále nemôžu byť istí pokojným a bezpečným relaxom

slovakia

left justify in out

Búrlivé leto, ktoré práve zažívame, je poznačené mnohými veľkými požiarmi. Tie postihli predovšetkým dovolenkové oblasti, kam radi cestujú aj Slováci. Ohnivé plamene sa už zahryzli do území v Turecku, Chorvátsku, Taliansku, Portugalsku či Španielsku. Požiare zanechávajú za sebou veľkú spúšť a zničené zdravie i majetky domácich obyvateľov. Do postihnutých štátov prúdili a stále smerujú záchranné jednotky, ktoré sa snažia čo najskôr zlikvidovať obrovské horiace plochy a dostať oheň pod kontrolu. Slovenskí hasiči pomáhali aj v spustošenom Grécku. Podľa najnovších informácií sa tam situácia nateraz upokojila. 

 

Situácia s požiarmi v Grécku sa od nedele 30. júla 2023 javí oproti minulému týždňu stabilizovaná. Väčšinu požiarov sa podarilo uhasiť a najväčšie ohniská majú hasiči pod kontrolou. Nie je však vylúčené, že v súvislosti s poveternostnými podmienkami budú vznikať nové zdroje požiarov. Z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informujú na webe. 

Rezort preto naďalej odporúča vyhýbať sa pobytom v nebezpečných oblastiach. Varuje, že požiare môžu mať za následok výpadky elektrickej energie, vody, zlú kvalitu ovzdušia, ale aj uzávery ciest.

 

"V prípade vzniku nebezpečenstva koordinujú evakuáciu turistov z postihnutých oblastí orgány civilnej ochrany Grécka," dodali z rezortu. V prípade, ak sa slovenskí občania budú nachádzať v zasiahnutých oblastiach, z MZVEZ odporúčajú striktne sa riadiť pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek.

 

"Občanom, ktorí sa ocitnú na postihnutých územiach v rámci organizovanej turistiky (zájazdy prostredníctvom cestovných kancelárií), odporúčame kontaktovať delegátov cestovných kancelárií alebo priamo cestovné kancelárie," podotkli z ministerstva. Zároveň radia, aby sa Slováci pred cestou do zahraničia registrovali na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka. V prípade núdze zároveň môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Aténach. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies