FOTO Kiska navštívil v Keni firmu, ktorá ako prvá produkovala fair trade oriešky

NETKY.SK • 15 Február 2017, 14:44 • 2 min
FOTO Kiska navštívil v Keni firmu, ktorá ako prvá produkovala fair trade oriešky

NAIROBI – Prezident SR Andrej Kiska navštívil dnes rozvojový projekt Slovenska na spracovanie makadamových orieškov.

slovakia

left justify in out

"So slovenskou pomocou a s pomocou slovenskej vlády je vybudovaný závod, ktorý začínal s niekoľkými desiatkami zamestnancov. Teraz má tých zamestnancov skoro 1000," povedal dnes Kiska v Nairobi.

 

Spracovanie makadamových orieškov má niekoľko etáp. Od farmárov sa dovážajú desaťtonové nákladné autá. Najprv ich umývajú od prachu a následne sa sušia štyri až päť dní. Musia dávať veľký pozor na to, aby sa nesušili príliš rýchlo, pretože by sa sfarbili. Fáza sušenia je veľmi dôležitá, keďže oriešok sa zmenší, a tým sa pri rozbíjaní menej poruší.

 

"Cena celých orechov je o 20-30 percent vyššia ako poškodených alebo rozbitých," uviedol spolumajiteľ továrne na spracovanie orieškov Attila Molnár.

Potom orechy podľa jeho slov nasypú do stroja, ktorý ich rozbíja. Predtým ich však roztriedia podľa rôznych veľkostí. Celkovo sú štyri – od najmenších až po najkvalitnejšie a najväčšie, tzv. prémium. Následne oriešky oddelia od obalov podľa tried a špecifikácie pre odberateľov.

 

"V továrni pracuje takmer 80 stálych zamestnancov, 900 sezónnych, a spolupracujeme s 30.000 farmármi," spresnil Molnár. Mesačne podľa neho továreň vyprodukuje 30 ton orieškov, ročne približne 360 ton.

 

"Plánujeme však produkovať ešte viac, keďže objednávok máme dvakrát viac. Problém je však v kapacite a kvalite. Sme však prvou firmou na svete, ktorá produkovala fair trade makadamové oriešky," konštatoval. Ich najväčšími odberateľmi sú Švajčiari a Holanďania. Exportujú ich však i do USA či Ázie.

 

"Finančná pomoc zo Slovenska ide na farmárov," uviedol, pričom dodal, že najhoršou konkurenciou sú pre nich čínski pašeráci. Okrem makadamových orieškov produkujú i kešu oriešky a makadamový olej, ktorý sa využíva najmä v kozmetike.

 

Prezident Kiska následne navštívil technologické centrum iHUB, v rámci ktorého sa odprezentoval i slovenský start-up "Sote Hub" s projektom o doprave.

Vo štvrtok 16. februára ukončí prezident svoju prvú oficiálnu návštevu Kene.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies