AKTUALIZOVANÉ FOTO Grécke ostrovy a Turecko zasiahlo silné zemetrasenie: Dvaja ľudia zahynuli a sto je zranených

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 10:04 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO Grécke ostrovy a Turecko zasiahlo silné zemetrasenie: Dvaja ľudia zahynuli a sto je zranených

ATÉNY - Najmenej dvaja ľudia prišli v noci nadnes o život a viac ako 100 ďalších utrpelo zranenia na gréckom ostrove Kos po tom, ako oblasť zasiahlo po polnoci silné zemetrasenie s magnitúdou 6,7.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemá nahlásených žiadnych zranených Slovákov.

 

Podľa riaditeľa tlačového odboru MZV Igora Skočeka, Slovákov, ktorí sa pred cestou zaregistrovali cez formulár na stránke ministerstva, obvolali a všetci sú v poriadku. Iných zranených Slovákov zatiaľ nemajú nahlásených.

 

Vyžiadalo si životy dvoch turistov - mužov z Turecka a Švédska, ako aj zranenia vyše 120 ďalších osôb.

 

Zemetrasenie sa vyskytlo dnes približne o 01.30 h. Zasiahlo tiež ďalšie ostrovy a turecké pobrežie Egejského mora, ale Kos sa nachádzal najbližšie k epicentru a pravdepodobne bol aj najviac postihnutý, keďže všetky úmrtia a zranenia hlásili odtiaľ. Mnoho ulíc pokryli popadané tehly a ďalšie trosky, pričom nábrežnú hlavnú cestu na ostrove, ako aj časti hlavného mesta Kos zaplavili malé prívalové vlny cunami.

 

Regionálny guvernér Jorgos Hadjimarkos informoval, že štyri či päť zranení je "znepokojujúcich" a škody na budovách skúmajú, ale "prvoradou úlohou je teraz záchrana životov". Nemocnica na Kose uviedla, že najmenej 20 zo zranení sú zlomeniny.

 

Na budove z 30. rokov 20. storočia sa zrútila stena a zabila ľudí, ktorí sa nachádzali v bare na dolnom poschodí, vyhlásil starosta hlavného mesta Jorgos Kyritis. "Na ostrove nezostalo veľa starých budov. Takmer všetky budovy na Kose boli postavené podľa nových zákonov, aby odolali zemetraseniam," povedal starosta.

 

Oblasť "Starého mesta" Kosu, plná barov a ďalších nočných klubov, mala ulice pokryté troskami. Na hoteloch boli porozbíjané okná a vznikli na nich aj iné škody - stovky turistov, ktorí prežili paniku a hystériu sa snažili pospať si na plážových ležadlách pod prikrývkami, ktoré im poskytol personál.

 

Desaťtisíce turistov muselo stráviť zvyšok noci vonku. Medzi nimi napríklad škótsky inštruktor potápania Christohper Hackland, ktorý opísal scény paniky a hystérie.

 

"Našou okamžitou reakciou bolo dostať sa von z hotelovej izby. Počuli sme buchot a cítili sme, ako sa všetko trasie. Svietidlá sa kolísali, narážali o strop, porcelánový riad padal z príborníkov a hrnce robili hluk," povedal dnes Hackland zo škótskeho hlavného mesta Edinburgh.

 

"Z hotela sa ozývalo veľa kriku a plaču, vládla tam hystéria," uviedol inštruktor.

 

Turisti smerovali z hotela na pláž Lambi na Kose, väčšinu tvorili Holanďania, Rusi a Nemci.

 

Úrady varovali ľudí pred lokálnymi cunami a svedkovia hlásili po zemetrasení "vzdúvanie" mora. Cestu popri pobreží a časti hlavného mesta ostrova zaplavilo. Zvyšujúca sa hladina mora dokonca vytlačila čln na hlavnú cestu a spôsobila aj to, že niekoľko áut narazilo do seba. Až do rána bola zrušená trajektová preprava, pretože škody utrpel i hlavný prístav na Kose. Najmenej jeden trajekt na trase do prístavu nemohol zakotviť.

 

Medzi ostatnými poškodenými budovami bola stará mešita, ktorej minaret sa zrútil, a takisto pevnosť zo 14. storočia pri vstupe do hlavného prístavu. Menšie škody - pukliny na budovách, porozbíjané okná a zničené obchody - bolo vidieť takmer všade.

 

Záchranári kontrolovali, či sa v domoch nachádzajú uväznení ľudia, keďže zemetrasenie nastalo uprostred noci, a ponáhľali sa aj do vzdialených dedín preveriť škody.

 

Americký geofyzikálny inštitút (USGS) uviedol, že epicentrum zemetrasenia bolo 10 kilometrov južne od tureckého mesta Bodrum a 16 kilometrov severovýchodne od ostrova Kos - v hĺbke 10 kilometrov.

 

Otrasy bolo cítiť na pobreží Turecka a aj na neďalekých gréckych ostrovoch. Úrady varovali ľudí, aby sa nepribližovali k plážam. Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) informovalo o malej vlne cunami. "Nechoďte na pláže, nechoďte do poškodených budov a držte sa inštrukcií miestnych úradov," uviedlo centrum na sociálnej sieti Twitter.

 

Grécko a Turecko sa nachádzajú v oblasti obzvlášť náchylnej na zemetrasenia. Väčšina európskych zemetrasení postihuje Grécko, južný a západný Balkán, Taliansko a západ Turecka.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies