FOTO Dom tradícií v Čerhove prezentuje gazdovskú izbu i pec na chlieb

NETKY.SK • 16 September 2017, 14:08 • 2 min
FOTO Dom tradícií v Čerhove prezentuje gazdovskú izbu i pec na chlieb

ČERHOV – Ako sa kedysi bývalo a pracovalo na dedine približuje v obci Čerhov (okr. Trebišov) miestny Dom tradícií.

slovakia

left justify in out

Návštevníci si v ňom môžu prezrieť tradičnú gazdovskú izbu s nábytkom a zariadením, ľudový odev, pracovné nástroje i ručne robené výrobky.

 

Dom tradícií otvorili v roku 2006 v budove bývalej materskej a základnej školy. "Cieľom bolo zachovanie nášho kultúrneho dedičstva pre ďalšie generácie. Všetko, čo sa tu nachádza, doniesli naši občania v rámci zbierky. Keď sme vyhlásili do obecného rozhlasu, že máme takýto zámer, boli veľmi ochotní," priblížil starosta Čerhova Pavol Balogh.

 

Súčasťou expozície je funkčný tkáčsky stav, náradie na spracovanie konope na výrobu látok, poľnohospodárske náčinie či nástroje na výrobu vína vrátane lisu vyrobeného v roku 1903 vo Viedni. Na dvore dopĺňa prezentáciu funkčná pec na chlieb v tradičnej podobe.

 

"Návštevník uvidí alebo si aj sám za krosnami vyskúša, ako sa kedysi robili pokrovce. Pred vinobraneckými slávnosťami, keď je Beh tokajskými vinicami, dievčatá z nášho Folklórneho súboru Strapec už tradične pečú chlieb. Záujemcovia tak môžu okúsiť chuť chleba priamo z domácej pece," povedal Balogh.

 

Dom tradícií je otvorený počas slávností, akými sú Tokajské vinobranie alebo stavanie májov. Prístupný je aj na požiadanie, kedy ho záujemcom otvorí a sprievodné slovo poskytne pracovník obecného úradu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies